Det är en härlig helg vi har framför oss. Det är vinfester i flera byar, sköna tillställningar som kännetecknas av glädje, sång och dans.

Moscateldruvan har sitt epicentrum i trakterna runt Moclinejo. Moscatel de Alejandría är det rätta namnet på druvan som växer i det kuperade landskapet i Axarquía. Skörden inleddes redan i slutet på juli.

Är det inte viner som produceras så är det russin. Här finns till och med en ”Ruta de la Pasa”, russinrutt för den som vill veta mer om russinproduktion. Även byarna El Borge och Almáchar har festivaler och ingår i russinrutten.

La Fiesta de Viñeros håller på fram till söndag i Moclinejo. Det blir även den lokala folkdansen ”los verdiales”, paella, musik och dans på plaza de España.

Annons

I Moclinejo ligger den erkända vinproducenten Bodega Antonio Muñoz Cabrera på calle San Bartolomé i Gamla stan. Tills vinskörden är över är den stängd för allmänheten. Vinerna hittar du i lokala butiker och i välsorterade vinshoppar på Solkusten.

Vintips

Jag besökte nyligen Benalmádena Pueblo och passade på att gå in och kika i den lilla vinbutiken Uvaloca. Här hittade jag Joaquín Rebolledo tinto från Valdeorras på Spaniens bästa blå druva Mencia. Färg som körsbär, lila kant, toner av röda bär, viss krydda, smakrikt, fruktigt, bra syra och lång eftersmak. Ca 12 euro. Mycket vin för pengarna.

 

Bodega Antonio Muñoz Cabrera. Dimobe i Moclinejo gör ett utmärkt rosévin, El Lagar de Cabrera rosado, på den lokala druvan Romé och den mer vanliga Syrah. Ca pris: 9 euro. Rosévinet har fått flera utmärkelser. Bland annat fick vinet högsta betyg vid en tävling där juryn bestod av kvinnor som arbetar som oenologer och sommelier på Iberiska halvön. Rosévinet tycks alltså gå hem hos den kvinnliga expertisen. Finns att hitta i den trevliga vinshopen Licorería Antonio Muñoz Cabrera på calle Frigiliana 11 i Rincón de la Victoria.

 

 

 

Málagaprovinsens första mousserande vin enligt ”champagnemetoden” med en andra jäsning i flaskan görs av Antonio Muñoz Cabrera vid Bodega Dimobe tillverkar brut nature som har legat 60 månader på flaska och som är gjort på moscatel. Tartratos är ett torrt mousserande vin, brut nature. 32 euro. Finns vid Licorería Antonio Muñoz Cabrera på calle Frigiliana 11 i Rincón de la Victoria.

Höstens vinresa

Valenciaregionen och DO Utiel-Requena hit går höstens vinresa. Redaktionen har fått in önskemål från läsekretsen om en vinresa till östra Spanien. Du kan läsa mer om den genom att KLICKA HÄR.

Vinfestivaler och mässor

Andra veckoslutet i september är dags för Feria de la Vendimia i Mollina norr om Antequera. Festligheterna arrangeras på Plaza de Atenas. I Mollina finns flera trevliga bodegor som La Capuchino, Cortijo la Fuente och Carpe Diem.

Den 2 till 3 oktober är det dags för höstens första vin- och gourmetmässa. Sur Wines arrangeras i Palacio de Congresos i Torremolinos som du hittar utanför centrum nära A-7:an på calle México 3. Med 400 nationella och internationella viner. Öppet från klockan 12 till 20. Föranmälan krävs – KLICKA HÄR.