Hälsoministeriet har köpt en efterlängtad kirurgirobot som ska användas i sjukhuset i Elche, i Alicante.

Den banbrytande teknologin kallas Hugo.

Den är framtagen av Medtronic Ibérica och priset landade på 2,3 miljoner euro.

Till att börja med ska roboten användas under små gynekologiska och urologiska ingrepp, uppger Alicante Plaza. 

Annons

Hugo är en robot med fyra armar som ökar precisionen under minimalt inkräktande operationer. Under processen styrs den av en kirurg med hjälp av en joystick. Förutom att öka noggrannheten vid ingreppen säger utvecklarna att den kommer minska antalet komplikationer efter operation och innebära kortare sjukhusvistelser för patienterna. 

Det väntas att robotkirurgi kommer att bli allt mer vanligt i framtiden. Det är också mycket möjligt att användandet kommer att vidgas till andra områden. 

Hugo är utrustad med en 3D-skärm med HD-upplösning och användarna kommer att bära 3D-glasögon under operationerna. Utöver det har den spårningssystem, rörelsedetektorer och kan simulera operationer för utbildningssyfte. 

Något försenad leverans

Tanken var att roboten skulle börja användas på sjukhuset under våren. Processen att utveckla den tog dock lite längre tid och den anlände först under sommaren. 

Totalsumman för köpet blev knappt 2,4 miljoner euro. 1,8 för själva roboten och resten för verktyg och material till dess underhåll. Beslutet att införskaffa Hugo togs efter att kirurgipersonalen på sjukhuset efterfrågat den. 

Fler sjukhus i landet ska köpa robotsystem och totalt är fem nu beställda. Budgeten för projektet är 13,4 miljoner euro.