Rekrytering och radikalisering bland fängelseinterner i Spanien av jihadism fortsätter. Spanska inrikesdepartementet vägrar att kasta in handduken eftersom problemet accelererar. Spanien har utvecklat ett test på 39 frågor som ska avgöra internernas tillstånd.

Avvisar fången kvinnlig personal? Tolererar personen icke-troende araber. Det är två frågor av totalt 39 som personal vid fångvårdsanstalter i Spanien går igenom med interner.

Endast tio interner av totalt 146 har frivilligt gått med på att medverka i rehabiliteringskurser där målet är att avradikalisera. Enligt officiella siffror från inrikesdepartementet.

Spanska myndigheter uppger att det sker en våg av radikalisering vid spanska anstalter. Och problemet är långt ifrån att vara under kontroll. I dagsläget övervakas 76 interner som är på väg att radikaliseras med målet att delta i heligt krig.

Annons

Myndigheterna har utarbetat ett formulär med 39 frågor, ett verktyg som kallas ”instrument riskbedömning av våldsam radikalism”. Formuläret har börjat tillämpas vid anstalter i Spanien de senaste veckorna.

Formuläret består av två avsnitt. Tolv frågor ska mäta graden av fundamentalism med ”risk för radikalt våld” och 27 andra frågor för att avgöra om internen kan komma att ägna sig åt värvning av proselyter, rekrytering eller våldsam radikalisering.

(Arkivbild)