En stor mängd jordskalv har inträffat i närheten av Teneriffa och Gran Canaria och de kan enligt experterna förebåda ett större vulkanutbrott som kan bli förödande.

Sedan den 29 april har det registrerats 270 jordskalv i området mellan de två Kanarieöarna. Direktören för det nationella seismiska nätverket på Spaniens geografiska institut sa att det största jordskalvet nådde 3,2 på Richterskalan. Det inträffade bara 35 km Puerto de la Luz som är en hamn på Gran Canaria.

Enligt de senaste undersökningarna finns det en stor förkastning på havsbotten mellan Gran Canaria och Teneriffa med magnetiska anomalier. Den långsträckta och smala förkastningen sträcker sig från öst-nordost till väst-sydväst. Det är inte första gången som forskare har talat om existensen av denna anomali, men det är först nu som den tack vare tekniska landvinningar har kunnat verifieras.

En rapport säger att det här området har inte varit vulkaniskt aktivt på senare tid, men tillade: Vad händer om det börjar spy ut magma igen. Och vad värre är om det kan reaktivera Teide, det vore katastrofalt. Teide är världens tredje högsta vulkaniska struktur och den finns i omedelbar närhet. Teide nationalpark är den åttonde mest besökta platsen i världen och drar tre miljoner besökare årligen.

Annons

Detta kommer samtidigt som La Palma också har drabbats av en serie jordskalv som orsakade rädsla för att Cumbre Vieja skulle kunna explodera, den regionen drabbades av 70 småskalv i februari som nådde mellan 1,5 och 2,6 på Richterskalan. Men direktören för det nationella seismiska nätverket från Spaniens nationella geografiska institut, Emilio Carreño, sade att de flesta jordbävningar som registrerats under de senaste dagarna har varit av tektoniskt ursprung och ”inte vanligtvis förknippas med vulkanologi” eller den vulkaniska aktivitet som ursprungligen bildade öarna.

Carreño påpekade att alla jordskalv undersöks och speciellt de på Kanarieöarna, därför att situationen på öarna gör det svårt att avgöra med precision var källan finns. Han avslutade med att säga att undersökningarna görs både av det seismiska nätverket och av vulkanologigruppen.
Bildtexter: Översta bilden visar Teide, foto W.Szajner. Den understa bilder visar de senaste jordskalven, foto: Instituto Geográfico Nacional.