En av Spaniens mest besökta turistattraktioner har nu öppnat sina mörkaste hemligheter för publiken. Alhambra i Granada har öppnat en underjordisk kammare som en gång användes som fängelsehåla.

Rådet för Alhambra och Generalife sa i ett uttalande att ”vid sidan av de eleganta bostäderna i Alhambra fanns det mörka fängelsehålor för fångar”.

Den underjordiska siloliknande fängelsehålan ingår i ett kontinuerligt arbete för att restaurera det arabiska palatset. Dess största underjordiska fängelsehåla, känt som ”Silo-mazmorra Grande del Secano” användes av morerna dels som fängelsehålla men ibland också för att förvara säd och kryddor.

Den nyligen öppnade fängelsehålan ligger åtta meter under marknivån och innehåller ett 20 meter långt galleri. Åtkomst sker via ett stort 11 meter stort gapande hål i marken som har formen av en flaskhals, hålet innehåller rester av en stenmur som förankrade en stege som ledde till fängelsehålan. Alhambra finns på UNESCO:s världsarvslista och fler än 20 fängelsehålor har upptäckts på området.