De två männen spanade på den svenska 81-åriga kvinnan och slog till när hon var ute i sin trädgård och skulle vattna. Men hjälp av en kofot bröt de upp säkerhetsboxen och tog över 2.400 euro i kontanter och smycken. Händelsen är polisanmäld och gärningsmännen är på fri fot. Av Ola Josefsson
Händelsen inträffade tisdagen den 24 januari vid sjutiden på kvällen när 81-åriga Irene Axelsson skulle vattna sin trädgård. Irene bor i radhusområdet La Cornisa på calle Jaen i en av Solkustens största urbanisationer, Calahonda.
– Vi har ju inte fått så mycket regn den här vintern så det behövs vattna och det brukar jag göra på kvällen, säger Irene Axelsson till Svenska Magasinet.
Två maskerade män utrustade med gummihandskar överrumplade kvinnan. Den ena mannen la sin ena hand över kvinnans mun, sedan drog han hennes arm bakåt.
– De drog in mig i huset och tvingade ner mig på en stol, berättar den svenska kvinnan för Svenska Magasinet.
Med hjälp av en kofot slog de sönder säkerhetsboxen. 81-åriga Irene Axelsson är kassör vid Sveriges Pensionärsförbund SPF:s lokalavdelning på Costa del Sol och hade vid händelsen en del av föreningens pengar i säkerhetsboxen. Förutom ärvda smycken och egna kontanter fick tjuvarna med sig SPF:s kassa, totalt 2.445 euro.

Därefter avlägsnade sig tjuvarna från platsen och Irene Axelsson ringde vaktbolaget som därefter kontaktade lokalpolisen.
– Men lokalpolisen gör ju ingenting så de ringde Guardia Civil som fotograferat skadegörelsen. De hade även med sig fotografier och frågade om jag kunde peka ut någon, men jag såg ju inte deras ansikten, de var maskerad.

Hur känner du dig nu?
– Först hade jag ont i armen men det har gått över. Jag blev först mycket arg när de överraskade mig och drog in mig i huset, sedan blev jag rädd.
– Nu är jag utrustad men en larmknapp. Ibland tycker jag det hörs konstiga ljud överallt.

Irene Axelsson har varit bosatt på Solkusten sedan 1990. Hon har tidigare haft inbrott men det inträffade när hon inte var hemma.
– Nu var jag hemma men ingen hörde något. Min granne bor i Madrid och är inte här så ofta. Grannarna rakt över gatan var inte heller hemma.

Annons

Hon uppskattar att gärningsmännen var mellan 20 till 30 år, de var smala medan den ene mannen var betydligt längre än den andra. De båda rånarna sa inte så mycket, när de väl pratade lät det som ett östeuropeiskt språk.