Sveriges utrikesminister Carl Bildt har varit i Madrid och besökt Spaniens nye utrikesminister José Manuel García-Margallo. Faktum är att Carl Bildt var den förste bland EU-ländernas utrikesministrar som besökte José Manuel García-Margallo.

På sin blogg skriver Carl Bildt:
”Jag var den första utrikesminister från ett annat EU-land som kom på besök till den nya regeringen, och utrikesminister José Manuel García-Margallo sade att jag dessutom var den förste som hörde av mig per telefon efter det att han tillträtt”.

Förutom att Carl Bildt och José Manuel García-Margallo dryftade en rad olika aktuella utrikespolitiska frågor blev det även lunch i Palacio la Viana i centrala Madrid.

”Och kunde konstatera en mycket betydande samsyn mellan våra bägge regeringar”, skriver Carl Bildt på sin blogg.

Carl Bildt besökte även den svenska ambassaden i Madrid där besöket inleddes med morgonmöte på ambassaden.

Den svenske utrikesministern konstaterar att den nya spanska regeringen under Mariano Rajoy ”har att kämpa med betydande ekonomiska utmaningar. Ungdomsarbetslösheten är chockerande hög, och budgetsituationen är därtill mycket allvarlig. Ett åtagande att minska det senare ner till 4,4% av BNP mot årets slut är mycket krävande”.

”Traditionellt finns det mycket som förenar ansatsen i svensk och spansk utrikespolitik, och det har knappast förändrats med regeringsskiftet här. En mindre romantiserande inställning till regimen på Cuba innebär i stället att vi i denna fråga närmar oss varandra”, skriver Carl Bildt vidare. Läs mer på Carl Bildts blogg