Gör en veckoslutsresa och upplev dit nya hemland Spanien. Svenska Magasinet introducerar ”Svenska Magasinet Testar”, som är tänkt att beskriva olika platser runt om i Spanien. Mallorca är ett självklart äventyr under den del av året då vi ibland tvingas sitta inomhus på grund av regn och kyla
Av Carl Munther

Första anhalten på vår resa är Mallorca. Sommarö som under de senaste 40 åren blivet känd som ett av de absoluta semesterparadisen för sommarfrusna svenskar, tyskar och engelsmän.
Ön som under 70-talet skulle köpas upp av tyska staten, men som tack och lov förblev i spansk ägo, även om det emellanåt verkar som om köpet gick igenom.
Vår resa till ön gick av stapeln under juli månad, men samtliga aktiviteter och företag som finns med i vår budgetlista är aktiva året runt och de priser som finns angivna gäller i första hand under lågsäsong.

Flygresa/Båt
Vi valde att ta flyget från Malaga till Palma de Mallorca via Valencia. En resväg som fungerar bra, även om vi givetvis stötte på lite typiskt spansk vardag under vår mellanlandning i Valencia. Vi landade med det propellerförsedda planet ”Pino” på Valencia flygplats, blev bussade till terminalen, endast för att springa runt byggnaden, checka in på nytt och sedan återvända till samma flygplan som vi anlänt i…, effektivitet i sann spansk anda.
Att mellanlanda kan vara en tidsödande upplevelse, men samtidigt en välkommen paus för att på ett bra sätt slå ihjäl den transporttid som varje flygresa är.
När du ska boka din flygbiljett till Mallorca, rekommenderar vi att du tittar ordentligt på alla de bolag som flyger till ön från Malaga. Priserna kan variera kraftigt och ligga från 10€ enkel väg, till 1700€ ToR.
Vill man resa äventyrligt, kan man ta båten till Palma eller Alcudia (via Menorca). Antalet rederier är stort, men tyvärr är biljettpriserna i stort sett lika dyra vilket bolag man än väljer. Att ta med bilen är ingen idé. Billigare att flyga till Barcelona, ta båten över och hyra bil i Palma, än att köra upp och ta med sin bil. Har man tur/otur, hamnar man på Scandlines danskregistrerade containerfartyg och får sig samtidigt några timmars samtalstid med den danska besättningen ombord.

Hyrbil/Allmänna kommunikationer
Fast de allmänna kommunikationerna fungerar väl på Mallorca, valde vi att hyra bil. Det är, precis som på Costa del Sol, en djungel av biluthyrare att välja mellan och priserna varierar kraftigt. Vi vill här höja ett första varnande finger till våra läsare. Det fungerar INTE som här på kusten.
Hyrbil innebär ofta att man betalar en hög grundavgift och sedan för kilometer över de 50 per vecka man får på köpet. Just det, 50 kilometer är inte särskilt mycket. Dessutom tar de hutlöst extrabetalt för första tanken bensin och bli inte förvånad om denna summa är dubbelt så hög som det egentligen kostar för själva bränslet. Här är Internet ett mycket bra vapen när man söker rätt leverantör.
Bilvalet ska göras efter behov och inte som vi gjorde, för at vi tyckte det kunde vara kul att köra en SMART… Dummare bil får man leta efter (om man nu inte är van vid den redan). Tog 25 minuter innan vi begrep hur man startade skrället och ytterligare 45 för att lära oss växlingen.

Annons

Boende
Under lågsäsongen finns det mycket gott om boende att välja mellan. Detta gör att priserna snabbt dumpas rejält och tiden på ön därför kan ägnas åt annat än att betala för tak över huvudet. I vårt fall valde vi att stanna på samma plats under hela vistelsen och sedan göra dagsutflykter över ön i den för ändamålet hyrda bilen.
När man bokar på Mallorca är spanskan viktig, men det går nästan alltid lika bra med tyska. Engelska är det inte riktigt lika bevänt med, men de flesta av oss har någon gång ändå plågats med ”durch, für, gegen, ohne, uhm”, så det lär inte bli några problem på den fronten, även om spanskan saknas.
Vi valde det lilla samhället Cala Figuera som ligger långt ner på Mallorcas östkust. Ett perfekt läge då det runt just denna by finns gott om utflyktsmål och aktiviteter, samtidigt som huvudvägarna ligger nära och därför snabbt tar dig till öns olika hörn. Byn tillhör även en av de få som inte är totalinvaderad av turister, utan fortfarande erbjuder Mallorkinsk mat och till viss del kultur.

Mallorca under lågsäsong
Mallorca under lågsäsong är inte särskilt olik ön under sommaren, bortsett från det varma vattnet och den heta solen. Utbudet av prisvärda restauranger och boende är större under höst, vinter och vår än under sommaren, då hotell- och restaurangägarna måste ge lite extra för att få kunder. Möjligheterna till upplevelser och aktiviteter är i stort sett oförändrad under lågsäsongen och ön bjuder på allt från dyksafari till grottvandringar, historiska minnesmärken, med mera.
Anledningen till att vi valt att publicera denna artikel är för att vi efter vårt eget besök, ser Mallorca som ett självklart äventyr under den del av året då vi kustsvenskar ibland tvingas sitta inomhus på grund av regn och kyla. Visst är det minst lika tufft väder på ön, men när man är på äventyr och upplever någonting nytt, då spelar det inte fullt så stor roll om vädret visar sig från sina sämre sidor.
Dryckestips för Mallorca måste vara den mjölkaktiga dryck som utvinns ur johannesbrödsfrukten och som har en lätt kalkaktig, söt smak som påminner om kärnmjölk. Drycken finns att köpa runt om i spanien idag, men inget går upp mot den färska varan.
Bland maträtter som är ett måste kan nämnas den soppa (sopa Mediterrano) som serveras på i stort sett alla inhelska restauranger. Ris, skaldjur, fisk och saffran i en välkryddad blandning. Soppan intas inte som förrätt av de med liten aptit. Ofta får man soppa nog för flera personer i tallriken.
Vi kommer att återkomma till Mallorca och de övriga Balleariska öarna vid senare tillfälle och hoppas att ni får en trevlig och intressant vistelse på ön under lågsäsong – om ni väljer att resa dit.
Mer fakta om Mallorca hittar du på:
www.destinationmallorca.se – svensk sajt med en del info.