Bizum är den spanska motsvarigheten till Swish, mobilapplikationen för överföring av pengar inom Sverige. I Spanien är fortsatt ”cash is king” där kontanter fortfarande är det mest använda betalningssättet medan en tredjedel använder kort dagligen. Hos ungdomar använder 23 procent mobiltelefoner eller smarta klockor.

En nyligen publicerad undersökning kring spanjorernas betalningsvanor (Estudio sobre hábitos en el uso del efectivo) för 2022 som Ipsos har utfört på uppdrag av riksbanken Banco de España visar att bara fyra av tio barer eller mindre företag accepterar Bizum.

Mobilapplikationen för överföring av pengar inom Spanien har 44 procent installerat men det är bara 36 procent som använder den och endast en (1) procent som använder Bizum dagligen.

I procent är kontanter det mest använda betalningssättet (64%), följt av betalkort (32%) och applikationer (7%). Vilket betalningssätt konsumenten väljer beror ofta på ålder, kön och utbildningsnivå.

Annons

Kontanter älskas av spanjorerna och hela 82 procent vill inte att de försvinner. 88 procent vill även ha mynten kvar. Anledningen är att det känns bekvämt och att man vill ha kontroll på utgifterna.