Att bryta upp och flytta, bereda ny mark och växa vidare. I detta skede av livet känner jag extra mycket med växterna, my sisters from another mister, för att få komma till sin rätt och få frodas under exemplariska förutsättningar behöver man ibland byta just växtplats. Av Susanna Engberg

Trots mina rötter i Karelen och övre delarna av Svea rike har jag alltid känt att jag är född på fel breddgrad. Jag kämpar på våren med torra toppar och blir ofta övervattnad under de få sommarmånaderna. Invintrar lite för sent på hösten och drabbas ofta av frostskador, vinterhalvåret ska vi ju inte snacka om. Den här konstanta årliga cykeln av missgynnande förutsättningar sliter på krafterna. Sjukdomsresidensen blir sämre,plötsliga stresspåslag kan ge oväntade effekter och blomningen blir aldrig riktigt så storslagen som den kan väntas.

Satsa på säkra kort
Förutsättningar har jag nämnt tidigare och tål att upprepas i vareviga artikel jag publicerar. Jag ska dock inte tråka ut er med teknisk ingenjörskonst utan istället bjuda på några konkreta råd till när ni ger er hän att erbjuda några av mina systrar ett nytt hem. De som tycker bäst om att dyrka solen iklädd det allra nödvändigaste och endast fuktar strupen med en shot då och då.

Vi ska inte glömma de sköna men verkligen inte bleka som gärna hänger i skuggan, smuttar på en cocktail från morgon till kväll och oftast är det mest angenäma sällskapet för alla varelser. Mitt råd till alla ivriga nybörjare är dock att satsa på ett gäng ”säkra kort” som inte är alltför besvärliga och dyra i drift. Välj rätt!

Annons

Vi börjar med några tankar att ha med i plantskolan. Välj växter med dina sinnen, inte ditt
hjärta. Alla har vi emotionella kopplingar till växter, det betyder tyvärr inte att det är just den som kommer passa bäst hos dig. Släpp gamla förälskelser och se dig om efter nya romanser.

Titta dem djupt i ögonen, nä jag skojar, men titta efter synbara tecken på ohyra eller oönskade ex. Se att grönskan är djupt grön eller daggen är oförstörd och härligt gråluden, bladkanterna ska inte vara brända eller tuggade på.

Ignorera förföriska utslagna blommor och leta istället efter unga trinda knoppar. Ta av krukan försiktigt och inspektera rötterna, de ska vara spänstiga, absolut inte snurra i krukan och jorden ska dofta härligt friskt. Se att eventuella buskar och träds förgreningar är proportionerliga och estetiskt tilltalande, vi vill ju inte klippa mer än nödvändigt.

Att inreda en trädgård eller terass är i mångt om mycket som att inreda ett boende; golv, väggar och tak. Utan dessa upplevs inte den omtalade rumskänslan och vi trivs inte riktigt på platsen. I framtiden ska jag nörda loss på varför vi fungerar på detta vis och förklara fenomenet miljöpsykologi, men nu nöjer vi oss med att snacka om hur vi åstadkommer detta inbjudande paradis av växtlighet.

Notera att alla växter behöver placeras utifrån deras preferenser och är definitivt inte odödliga, de
är bara lite tuffare och mindre kinkiga. Några svenska namn kommer ni heller inte skämmas
bort med utan vetenskapliga namn är standard för att undvika missförstånd helt enkelt.

Golv
Mängder av alternativ och dessutom en ganska bred definition av något som kan vara trädeck, stenplattor eller marktäckande växter såsom gräsmatta, suckulenter och perenner. Vi koncentrerar oss på det växande. Gräsmattan är egentligen ett helt kapitel för sig när vi designar på varmare breddgrader pga vattentillgång.

Konsultera med din trädgårdsingenjör om det är ett alternativ för ditt levnadsrum. Grönskande mattor som inte kräver mycket resurser är i sällskap av trampstenar ett ljuvligt inslag i trädgården och väcker många gånger djup fascination.

Vissa är mer tramptåliga än andra men de bör planteras där trafiken är måttlig. APTENIA CORDIFOLIA, en grönskande fetbladsväxt med bedårande blomning. Soligt men i övrigt anspråkslös. Ljuvlig när den får välla över kanter.

HEDERA CANARIENSIS, oslagbar i de skuggiga delarna som under träd och buskar där vi absolut inte vill kräla runt på knä och rensa ogräs. Klättrar gärna där den får fäste med sina sugfötter så undvik att ha den nära putsade fasader. Kan vara en fördel att den inte får en optimal växtplats då den kan växa kraftfullt.

THYMUS PSEUDOLANUGINOSUS, inte så aromatisk som kryddtimjan men en fantastisk marktäckare
att ha runt tramstenar eller nära gången. Helst soligt men tolererar mer än väl måttlig skugga.

Väggar
Här ramar vi in med små buskar, perenner i varierande höjd och blomning, suckulenter för den riktigt självgående planteringen, häckar och spaljéer med klättrare. Här snackar vi verkligen en ocean av möjligheter men några säkra kort kan sätta grunden för något som kan växa fram under längre tid. Det bästa med en trädgård är att man kan bara skynda långsamt – total terapi.

NERIUM OLEANDER, den syns överallt här på soliga kusten, utmed vägar, i trädgårdar, i krukor etc. Bra
avskärmare och kan gladeligen klippas. Växter nästintill varsom helst. Notera att växtsaften är irriterande på huden.

VIBURNUM TINUS, en fantastisk häckväxt med djup glänsande grönska och de typiska blomkorgarna för olvonsläktet. Den kommer i namnvarieteter som skiljer sig främst i storlek, välj den som passar ditt behov! Den här pärlan växer i såväl sol som skugga, har inga större krav på jord mer än lite kärlek som vem som helst.

Tak
Den alltför ofta glömda byggstenen i trädgården kan bestå av trädkronor eller varför inte en pergola med klätterväxter. Att spänna upp stålvajrar är ett annat läckert alternativ. Med en pergola eller spaljé får man
dessutom väggar och tak i ett!

JACARANDA MIMOSIFOLIA, vem har inte gått genom Marbella när dessa skönheter blommar. Trädet ger en lätt behaglig skugga, växer relativt snabbt utan att vara kortlivad och ser full komligt fabulös ut. Vad mer behöver yttras. Jo, ge den regelbunden vattning under etableringstiden men det gäller så klart alla växter.

PHOENIX RECLINATA, snyggaste palmen och dessutom så anspråkslös att jag nästan skäms. Ge den plats för sin flerstammiga briljans nära uteplatsen och njut.

BOUGAINVILLEA HYBRID, ingen Medelhavsträdgård är komplett utan denna klättrande stjärna. Växer i nästan alla jordar, älskar solen som vi och får den bara lite vatten under sommaren blommar
den ännu våldsammare. Fin som marktäckare på slänter som annars kan vara besvärliga. Köp den!

JASMINUM OFFICINALE AFFINE, denna slingrande läckerbit har stora vita blommor under nästan hela sommaren vilka bjuder på den mest himmelska av dofter på kvällen. Plantera den nära uteplatsen
eller där du ofta har ett fönster öppet. Mår bäst av regelbundna vattningar under sommaren, men som alltid, jordförbättra generöst innan plantering, det har du igen.

Planering
Att planera en trädgård, balkong eller uteplats kräver som nämnt en gnutta planering, dessa
designprinciper och växtförslag är en liten del men en väl så god början. Att förstå är det första steget
till förändring. Tveka aldrig att skicka iväg ett e-mail om du vill lära känna några fler av mina favoritsystrar!