Det radikala vänsterorienterade protestpartiet Podemos (Vi kan) ska hålla partikongress den kommande helgen i Vistalegre. Och det jäser rejält i partiet som bara har några år på nacken. Igår gick nuvarande partiledaren Pablo Iglesias (t.v.) ytterligare ett steg och betonade att han tänker lämnar sin plats i kongressen om utmanaren Íñigo Errejón vinner valet om partiledarposten.

Podemos uppges vara mer splittrat än någonsin och det talas nu om kris i partiet. Partiet består i nuläget av två fraktioner, ”pablistas” och ”errejónistas”. Íñigo Errejón står för en mer moderat politik medan Iglesias beskrivs som mer radikal.

I en intervju i tv-kanalen Telecinco på torsdagskvällen sa Pablo Iglesias att han kan tänka sig att lämna sin plats i kongressen om han inte blir omvald till partiledare och förste språkrör.

Iglesias har inte heller dolt sin önskan om att få återvända som universitetslärare. 450.000 partisympatisörer har registrerat sig för att välja partiledare.

Enligt spanska medier uppges sprickan mellan de två huvudkandidaterna ha utvidgat rejält. Till tv-kanalen La Sexta sa Iglesias nyligen att han inte tänker agera tandemcyklist åt Errejón.

Errejón å sin sida har sagt att får Iglesias förnyat förtroende som partiledare drar högerpartiet Partido Popular fördelar av det. Iglesias skrämmer bort väljare som hade kunnat tänka sig att rösta på Podemos om partiet inte hade varit så radikalt.