Vinintresset tycks vara på topp. Det har kommit frågor om när det började produceras vin i provinsen och var de flesta vinodlingar finns. Den fullständiga ursprungsmärkningen som berättar att vinet kommer från provinsen Málaga är Denominación de Origen Málaga y Sierras de Málaga. Av Ola Josefsson

I provinsen Málaga odlas det vin officiellt i fem områden. Det är Axarquía, Montes de Málaga (Málagabergen), Norte (Norra delen av provinsen), Serranía de Ronda (området runt Ronda) och Manilva/Costa Occidental (västra kusten).

DO-viner kommer från ett speciellt avgränsat produktionsområde och är under ett kontrollorgan. Det är viner som genomgår kvalitetstester. Det finns också bestämmelser på hur stora vinodlingarna kan vara och hur mycket som får skördas.
Ursprungsmärkningen Denominación de Origen Málaga kom till redan 1932 vilket gör distriktet till ett av de äldsta som ingick i ett kontrollorgan. 9 januari 2001 tillkom Sierras de Málaga i namnet.

Fenicierna
Det var fenicierna som kom från våra dagars Libanon som hade med sig vinstocken till Spanien. Fenicierna som härstammade från Kanaan, Ham och Noa var ett handelsfolk som anlade handelsstationer runt Medelhavet.
De kom till kusten på 800-talet före Kristus och grundade Malaka som i våra dagar heter Málaga. De kom för att byta till sig silver och koppar. De odlade vin eller samverkade med andra folkgrupper.

Annons

På 600-talet före Kristus kom grekerna till ”Mainake” som var deras namn på det som skulle bli Málaga. Grekerna etablerade sig, lärde ut hur vinstockar skulle beskäras. Det berättar Guillén Robles i sin bok “Historia de Málaga y su provincia”.

Det brukar allmänt sägas att fenicierna tog vinstocken till Spanien men det var romarna som anlade vingårdar i inlandet. Fenicierna var ett sjöfolk som inte var intresserade av inlandet.
Ronda hamnade tidigt på vinvärldens karta. Inte långt från Ronda ligger den gamla romerska bosättningen Acinipo som betyder vinland. Här har man hittat gamla mynt med inskriptioner som föreställer druvor. Det visar att vinproduktionen i området ansågs viktig.

En intressant händelse inträffade 1224 då Frankrikes kung Felipe Augusto arrangerade en vintävling eller ”batalla de los Vinos”. De mest prestigefyllda vinerna var med. Så även vin från Málaga som benämndes som Cardenal de los Vinos.

Efter att de katolska monarkerna återerövrat Spanien från morerna skulle den spanska vinproduktionen styras upp. En betydelsefull händelse inträffade den 12 januari 1502 då det katolska kungaparet utfärdade det kungliga dekretet ”Viñeros o Señores de las Viñas de Málaga” för produktion av vin i Málaga.
Den 30 november samma år, 1502, utfärdades licensen som godkände nyplanteringar av vinstockar. Vinrättigheterna för Málaga ratificerades av Doña Juana de Castilla (på svenska Johanna den Vansinniga) 1513 och av kung Felipe III 1608.

En annan stor händelse inträffade 1791 då Gálvez, som var Spaniens ambassadör i Moskva, gav den ryska kejsarinnan Catalina II en låda med viner från Málaga. Hon tyckte så mycket om vinerna att hon beslutade att alla viner från Málaga var befriade från skatt eller andra avgifter.

2018 pratas det vin från Málaga som aldrig förr. Omkring 45 vinproducenter finns i trakten, enbart Ronda har ett tjugotal.

Månadens vintips
Den här månadens vintips är ett lokalt vin från provinsen Málaga samt två viner runt 14-15 euro. I den prisklassen kan du hitta fantastiska viner i Spanien. Någon kanske tycker det är dyrt men tänk då på att ett glas oförskämt dåligt boxvin på restaurang i Sverige kan gå på nära 100 SEK runt tio euro. Här i Spanien köper du klassviner på flaska för cirka 15 euro. Dyrt? Nää.

Hombros 2012, Bierzo
Mitt favoritdistrikt i Spanien. Litet men naggande gott. I lilla Bierzo nordväst om León i det Gamla Kastilien görs fantastiska viner på Mencíadruvan. Produceras i den lilla ansedda bodegan Casar de Burbia i Carracedelo utanför León. Fick 93 poäng av Guía Peñín 2015. Körsbärsröd färg och en doft med klara förnimmelser av örter, röda frukter och mineraler. Elegant behaglig lång smak.
Pris: 15,45 euro (Carrefour)

Cortijo La Fuente Tinto Crianza 2012
I Mollina norr om Antequera ligger den trevliga vinbodegan Cortijo La Fuente. En del väljer att åka hit i samband med ett besök i flamingosjön vid Fuente de Piedra. En härlig dagsutflykt där du får se flamingos och kan köpa med dig bra närproducerat vin. Kan det bli bättre? Andra veckoslutet i september firas vinskörden med Feria de la Vendimia.
Tinto Crianza 2012 är gjord på Cabernet Sauvignon och Syrah vilket ger ett behagligt smakrikt potent vin med karaktär. Jag gillar när Syrah tillsätts till Cabernet Sauvignon. Ett vin som ger förnimmelser av röda och solmogna mörka frukter och bär som hallon, björnbär, vinbär samt rostade toner. Det doftar kryddnejlika och vanilj. En delikat smak med förnimmelser av tanniner.
Pris: 7,95 euro (Carrefour)

Murua reserva 2009, La Rioja
Är gjort på Tempranillo, Graciano och Mazuelo. En sagolikt god Rioja som får gomseglet att svaja. Vinet har fått 92 poäng i årets vinguide av Guía Peñín plus fem stjärnor vilket ger betyget ”Excelente”. En mörk körsbärsfärg med en kant av granatäpple. En doft av kryddor, örter och mogna frukter. Smakrik med en lång behaglig eftersmak. Jag fick två flaskor av detta härliga vin när jag föreläste om Spaniens historia och Katalonien vid nordiska Rotary i Marbella. Det var så trevligt vin så jag blev tvungen att fråga var det var inköpt. På Viñasur vinos y licores på avenida Pablo Ruiz Picaso 48 i San Pedro de Alcantara.
Pris: 11,62 euro