Smittspridningen tog ny fart i augusti och Spanien stod för den kraftigaste ökningen i Västeruropa. Något nationellt nödläge var inte aktuellt i skrivande stund. I ställde gjordes punktinsatser genom att stänga ned och isolera drabbade samhällen och kommuner. Utrikesdepartementet hade fram till september ingen avrådan från resor till Spanien. En ny generell uppdatering om utlandsresor kommer varannan onsdag. Av Ola Josefsson

– Varannan onsdag görs uppdateringar. Det rekommenderas att alla som tänker ge sig ut och resa ladda ner appen UD Resklar och slå på pushnotiser för landet du ska besöka, säger Hanna Rehn, på UD:s pressjour till Svenska Magasinet.
Som tidigare har sagts ligger det ett stort ansvar på den enskilde resenären om man väljer att resa. Varje resenär bör noga överväga sin resa och hålla sig välinformerad. Spanien är ett tydligt exempel på att läget snabbt kan förändras med lokala bestämmelser om restriktioner och karantän med kort varsel.

Svenska Magasinets redaktion får många frågor i nuläget om situationen i landet. Svenskar med bostad i Spanien planerar att komma ned till hösten.

Även turister väljer att besöka Spanien. De senaste veckorna har flygen varit så gott som fullsatta från Sverige.

Annons

Samtidigt har smittspridningen tagit ny fart. Myndigheterna talar ännu inte om någon andra våg.

Du som planerar att resa uppmanas att följa lokala medier och Utrikesdepartementets regelbundna uppdateringar om utlandsresor.

UD:s avrådan och aktuella händelser från ambassadernas reseinformation publiceras regelbundet på deras konto på Twitter och Facebook.

För dig som besöker Spanien gäller @SverigeiES som är ett konto på Twitter för krissituationer i Spanien, nu #Covid19.

Eller följ Svenska Magasinets konto (@SvenskaMagasine) på Twitter som vi uppdaterar snabbt med senaste information från myndigheterna som rör resor.

Du kan även ladda ner appen UD Resklar och slå på pushnotiser för landet du ska besöka. Håll dig uppdaterad och ta kontinuerligt del av ambassadens reseinformation.

Svenska Utrikesdepartementet uppmanar även resenärer att noga se över din försäkring, läs på om ditt resmål, förbered dig ordentligt och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Du bör inte utgå ifrån att UD kan bistå med transport om du på grund av den rådande situationen får svårt att ta dig hem igen.

Ett annat utmärkt konto på Twitter att följa är spanska ambassaden i Sverige. På
@EmbEspEstocolmo får du snabb information om situationen i Spanien och allmänna råd om du ska resa från Sverige till Spanien.

För frågor om inresa till Spanien, kontakta Spaniens ambassad i Stockholm.