Två timmar från Málaga ligger Carmona byggd på höga kullar med utsikt över den bördiga Sevillaslätten.
Du befinner dig i solros– och lavendelbältet och staden är ett perfekt utflyktsmål sommartid för att uppleva den andalusiska landsbygden.
Solrosor och blålila fält av lavendel vid finca Las Coronas nära Carmona. Hit kommer besökare för att sitta i lavendelfälten och njuta av den vackraste solnedgången i Andalusien. Det går under namnet ”Experiencia Lavanda” och arrangeras varje år under sommaren.
Även om ditt besök inte sammanfaller med den tiden är det intressant att besöka gården som har produktion av tvål, kosmetika, olja och torkade blommor. Det är naturkosmetik som på ett naturligt sätt vårdar både hår, ansikte och kropp. Finca Las Coronas ligger norr om Carmona, cirka 20 minuters bilväg.
Jordbrukslandskap
Carmona är som flera andra samhällen i Andalusien från början byggd på en eller flera kullar. Fästningen och kyrkan syns på långt håll. Utsikten över det omgivande jordbrukslandskap är imponerande.
Gamla stan består av en labyrint av vackra, smala, stenbelagda gator. Husen är renoverade och välskötta. Kyrkspiror dyker upp mellan takåsarna.
Här har det bott människor i omkring 5.000 år. Från början muromgärdad med en stadsport i nordost mot Córdoba och ytterligare en i väster mot Sevilla. I Puerta de Sevilla som också är en del av fästningen Alcázar hittar du även turistbyrån med bra kartor och information.
Fler restips: En passionerad resa i hjärtat av Andalusien
Härifrån kan du ta dig upp på stadsmuren och titta på utsikten över Gamla stan. Alcázar är en fint bevarad fästning som genomgick en första renovering 1975.
Stadsvandring
En stadsvandring inleds bäst vid Puerta de Sevilla och längs calle Prim till Plaza de San Fernando. Lägg märke till den markerade linjen med vita stenar som går längs calle Prim och över torget. Markeringen visar sträckningen av Vía Augusta, den gamla romerska vägen som byggdes från Pyrenéerna i norr till Cádiz i söder.
Vid torget San Fernando finns flera caféer. En carajillo (stark kaffe med en skvätt brandy) passar fint i skuggan medan vi filosoferar över antalet personer som vandrat längs Vía Augusta genom årens lopp. Vilka var de, hur såg de ut?
Romarna var tidigt ute och förstod vikten av infrastruktur. Vía Augusta var den längsta av de romerska vägarna i det gamla Hispania och mätte totalt 1.500 kilometer. Kartor visar hur Vía Augusta passerade Carmona via stadsporten Córdoba och vidare genom den andra stadsporten med namnet Sevilla.
I Carmo, som var namnet på den lilla byn under romarriket, stannade resenärer för att vila ut, äta, besöka stadens badinrättning och få underhållning vid teatern. Detta var sista anhalten före Sevilla.
Inte långt från torget ligger Plaza del Mercado de Abastos som är ett tidigare kloster numera marknadsplats. Det är ett större torg med vackra valvbågar och längs sidorna i skuggan ligger marknadsbodarna.
Stadsmuseet (Museo de la Ciudad Carmona) ligger i ett fyra tusen kvadratmeter stort palats. I totalt 18 utställningssalar visas föremål från platsens rika historia och kultur som går tillbaka 5.000 år i tiden. Du börjar i sal 1 och fortsätter tills du kommer fram i modern tid i sal 18.
Mynttillverkning
Carmona har i dag 28.000 invånare. För att vara en sådan liten kommun har den en mycket fascinerande historia. Anledningen var läget utmed Vía Augusta, att den var muromgärdad tidigt och ligger på en strategisk viktig punkt.
Romare, västgoter, morer och kristna har lämnat sina spår till eftervärlden. Här är det mångfald och rikedom både när det gäller tradition och arkitektur.
Under antiken med Baetica, som geografiskt ungefär motsvarar dagens Andalusien och som var en romersk provins i södra Hispania, så hade Carmona en viktig position. Här tillverkades romerska mynt och det bidrog till högt välstånd för Carmona.
Platsen lyckades bevara sin betydelse även under den moriska epoken och ansågs vara en av de viktigaste städerna i den självständiga staten Taifa som var en del av Al-Andalus. 1247 överlämnades Carmona till Kastiliens kung Fernando III.
Nunnornas bakverk
Det är inte varje dag man blir inbjuden till kafferep hos nunnor. Det inträffade i höstas när jag besökte Carmona tillsammans med en grupp spanska journalister under en journalistresa längs Caminos de Pasión.
Fortsätter du förbi Plaza de San Fernando och några kvarter åt nordost längs Vía Augusta och i riktning mot stadsporten Córdoba kommer du till klostret Convento Santa Clara.
Här kan du köpa söta bakverk, så kallade ”dulces de convento”, som nunnor bakar. Via en lucka i väggen kan du beställa de söta bakverken mot betalning.
Santa Clara grundades 1460 av påven Pius II och har skyddats med vissa privilegier tack vare kungahuset. De som står till klostrets tjänst är skattebefriade. Santa Clara är det äldsta av Carmonas nunnekloster och har i nuläget 14 nunnor.
Vid mitt besök bjöd nunnorna på kaffe och kaka i pation. Det var stilla och fridfullt. Den stressiga världen lämnas därhän.
Klostret har en vacker kombination av den moriska mudéjarstilen plus renässans och barock som möter besökaren på insidan. Det är öppet för besökare torsdag till måndag mellan klockan 11 till 14 och 16 till 18. Inträde: 2 euro.
De nunnor jag möter kommer från Kenya och har valt ett stilla liv.
Det kan tilläggas att Spaniens kloster utgör ett historiskt, konstnärligt och kulturellt arv i landet. Det första klostret kom till år 398 och det senaste 1986. En siffra säger att det finns 10.889 munkar och nunnor i 907 kloster i Spanien.
Mattips
När hungern gör sig påmind så finns det flera prisvärda tapasbarer och restauranger att välja på. Paradoren anses vara en av hotellkedjans mest spektakulära har en trevlig restaurang. Eller välj Casa Curro Montoya som serverar med lokal touch. Molino de la Romera serverar bra mat i en mycket vacker miljö.
Snabbfakta/Carmona
Carmona ligger på en höjd med utsikt över omgivande jordbrukslandskap. I området finns solrosodlingar. Staden består av en labyrint av vackra, smala stenbelagda gator och välskötta hus.
Tidigare en muromgärdad stad med en port i öster mot Córdoba och en port i väster mot Sevilla.
Hotell Casa de Carmona kan rekommenderas eller Paradoren som är en av hotellkedjans mest spektakulära. Casa Palacio de Carmona bjuder på en oslagbar atmosfär i en bevarad byggnad från renässansen.