Det är inte svårt att förälska sig i Andalusien. Det är en kärlek som består och blir starkare med åren. En passionerad kärlek som beskrivs som evig. Vi har spårat det historisk-konstnärliga arvet, kulturskatter, traditioner, mat, hantverk och naturupplevelser i tio byar i hjärtat av Andalusien.

Du som bor på Costa del Sol, Costa Tropical eller någon annanstans i Spanien eller besöker landet regelbundet är privilegierad. Utanför din dörr har du upplevelser i form av färger, smaker och dofter. Mängder av intryck som ger positiva vibbar för den kognitiva förmågan.

Att komma in i hjärtat av Andalusien kan göras på flera sätt. Caminos de Pasión är en passionerad resa som spårar det historisk-konstnärliga arvet, kulturskatter, traditioner, mat, hantverk och naturupplevelser i tio byar i hjärtat av Andalusien. Samtliga byar har starka kopplingar till den spanska påskveckan Semana santa.

Under resans gång passerar du tio andalusiska samhällen. Totalt är sträckan på 300 km men du väljer själv hur du vill köra, vilka platser du vill besöka och hur länge du stannar. Under resan får du en äkta kontakt med lokalbefolkningen.
Workshops bidrar till kunskap i tillverkningen för oss nyfikna. Det är keramik, sadelmakeri, broderier och sniderier som är resultatet av ett hundratals år gammalt arv.

Resplanen mellan Utrera (Sevilla) och Alcalá la Real (Jaén) kan läggas upp från båda hållen. Du kan göra resan med bil, motorcykel eller husbil. Eller vandra, cykla eller rida utmed vissa leder och stigar.
Caminos de Pasión har samarbete med hyrbilsföretag vid Málaga flygplats för inresande utifrån. Här finns även husbil att hyra och du sköter dig själv under resans gång.

Resan består av unika upplevelser kopplade till aktiviteter i naturen och kulturlandskapet. Du befinner dig i jordens epicentrum när det gäller olivträd. De vackra olivlundarna syns så långt ögat når.

På gårdar arrangeras provsmakningar och aktiviteter. Hela konceptet främjar hållbar turism där lokalbefolkningen tar emot dig. Olivolja är människans historia. Den spelar huvudrollen i Medelhavsdieten, nyttig och god, och bidrar till ett hälsosamt liv. Under resans gång besöker du olika lokala odlare och lär dig mer om processen bakom olivolja.

Även om de flesta av oss är vana att använda olivolja till sallad eller matlagning så är olivolja någonting mera. Det är gastronomi när den är som bäst. Doppa en brödbit i en utsökt olivolja, det är fredagsmys de luxe.

Vid en olivoljeprovning lär du dig de olika stilarna. Priego de Córdoba och Baena är världskända. Du besöker producenter där sjunde generationen är i full verksamhet. Märken som exporteras runt hela jorden.

Det som jag slås av under resan ”Caminos de Pasión” är variationen i landskapet. Runt Alcalá de Real, Priego de Cordoba och Cabra är det kuperat med vackra bergskedjor som skiftar färg.

Naturen bjuder på enastående mångfald. Det gäller inte minst naturparkerna vid Sierras Subbéticas nära Priego de Córdoba, grottorna Cueva del Yeso i Baena, naturområdet La Lantejuela i Osuna, de små insjöarna Malpasillo i Lucena och Cordobilla i Puente Genil med fågelliv och flamingos.

Rutten följer den gamla romerska vägen Vía Augusta. Vid Puente Genil var för några år sedan utgrävningarna av Fuente Álamo klara. En by som kom till bara något årtionde efter Jesus Kristus död. Här finns mosaik som bara finns på två andra platser i världen.

Historiens vingslag i form av historiska stadsdelar, fästningar och borgar är starkt närvarande under resan. Imponerande byggnadskonst som La Fortaleza de la Mota i Alcalá la Real, den historiska delen Barrio de la Villa i Priego de Córdoba, eller de elva kyrktornen i Écija, den arkeologiska platsen Torreparedones i Baena eller fästningen Castillo de los Condes i Cabra.

Landskapet skiftar. Från Puente Genil och vidare mot Osuna, Carmonas och Utrera blir det mer böljande. Även om de historiska byarna Osuna och Carmona från början byggdes på höga kullar med utsikt åt alla håll.

Är du nyfiken på kyrkor, kloster, broderskap och kuriositeter kring sydspanska påsktraditioner är Caminos de Pasión något för dig. Iglesia Colegial och Museo de Arte Sacro i Osuna lämnar ingen oberörd. Det gäller även Iglesia Prioral och museet Santa María i Carmona, Sagrario barroco de la Parroquia de San Mateo i Lucena och Santuario de Nuestra Señora de Consolación en Utrera.

Överallt är det äkta upplevelser i form av kulturskatter, gastronomi, mat och vin, historia, mångfald, traditioner, dofter, smaker och färger.

Tio byar eller samhällen kan tyckas vara mycket. Allt beror på hur lång tid du har på dig – eller tar dig. Själv gjorde jag resan på fyra dagar.

En vecka kan rekommenderas utan att behöva stressa. Börja i Utrera (Sevilla) och sluta i Alcalá la Real (Jaén), eller tvärtom. Det väljer du. Eller så kan du förkorta rutten och ta några av platserna vid ett annat tillfälle.

Nedan kommer en kort sammanfattning av varje plats. Svenska Magasinet kommer framöver att berätta mer om de enskilda platserna i hjärtat av Andalusien. I oktobernumret 2020 var det en artikel om Priego de Córdoba.

Läs mer på caminosdepasion.com

Alcalá la Real

Jaénprovinsen är världens epicentrum av olivträd. Här ligger också Alcalá la Real och den mäktiga fästningen Fortaleza de la Mota från 1300-talet även om vissa delar är ännu äldre. Bodegas Marcelino Serrano arrangerar vinprovningar i vacker miljö med utmärkta ekologiska viner. Vid lunchstoppet rekommenderas La Tomatina.

Baena

Här ligger den arkeologiska platsen Torreparedones. Men också olivoljeproducenten Almazara Núñez de Prado. Felipe som är den sjunde generationen berättar om framställning och pressning. Guidade visningar och provsmakningar av deras utsökta olivoljor. Stilren byggnad i centrala Baena vars innergård under sommaren täcks med väldiga segeldukar som ger skugga.

Cabra

Ligger granne till Priego de Córdoba. Byn bombades under inbördeskriget av republiken. I huvudsak hundratalet barn och kvinnor föll offer. Cabra ligger i vackert naturområde där en gammal järnväg har gjorts om till vandrings- och cykelled. Cykelrutten Vía Verde del Aceite bjuder på sköna naturupplevelser. Hyr en mountainbike och ge dig ut i det vackra andalusiska landskapet. Fästningen Castillo de los Condes är sevärd. Fina parkanläggningar utmärker Cabra. Utmärkt lunch i lokal miljö på Círculo de la Amistad.

Carmona

Carmona ligger på en höjd med utsikt över omgivande jordbrukslandskap. I området finns solrosodlingar. Staden består av en labyrint av vackra, smala stenbelagda gator med renoverade och välskötta hus. Vita stenar över torget visar Vía Augusta som gick här. Tidigare en muromgärdad stad med en port i öster mot Córdoba och en port i väster mot Sevilla. Hotell Casa de Carmona kan rekommenderas eller Paradoren som är en av hotellkedjans mest spektakulära. Från Alcázar de la Puerta de Sevilla har du en fin utsikt över staden. Vid klostret kan du köpa söta bakverk som 40-talet nunnor tillverkat. Via en lucka i väggen kommer de söta bakverken mot betalning.

Écija

Staden med de elva tornen som sticker upp. En historisk och konstnärlig plats som grundades på 800-talet före Kristus. År 14 före Kristus fick den namnet ”Colonia Augusta Firma Astigi” som var en större by med breda gator och en bro där Vía Augusta passerade. Även västgoterna och morerna har varit här och staden fick smeknamnet Madînat al-qutn, som betyder Bomullsstaden. 1240 intogs staden av kung Fernando III:s trupper.

Lucena

Vi tänker i första hand på traktens möbel- och träindustri. Påsktraditionerna är starkt närvarande här med tillverkning av troner. I förhållande till storleken så finns det många kyrkor. Även en fästning varifrån du har en fin utsikt över staden. Utmärkt middag på Restaurante Tres Culturas. Övernattning på det gamla klostret numera Hotel Santo Domingo som även varit högkvarter för Guardia Civil. Men framför att rekommenderas ett besök vid Santuario de la Virgen de Araceli som ligger på en höjd utanför Lucena som mäter 863 meter. Vägen ditupp började byggas 1854 och var klar tio år senare. Härifrån ser du fem provinser Córdoba, Jaén, Granada, Málaga och Sevilla.

Osuna

En vacker och välordnad stad med en aristokratisk prägel. Och precis som Madrid björnar i stadsvapnet. I området fanns en gång i tiden björnar (oso), där av namnet. Hertigen av Osuna satte sin prägel på platsen som hade universitet tidigt och tävlade med Sevilla och Granada. Inte minst Juan Téllez-Girón som med sevilliansk renässans bidrog till vackra byggnader, tretton kyrkor och kloster, sjukhus, universitetet och mycket annat. Kryptan där familjemedlemmar till hertigen ligger begravda imponerar i sina utsmyckningar. Tjurfäktningsarenan med museum är ett måste för den som gillar Fiesta nacional. Utmärkt middag på Cantina Kulinaria vid tjurfäktningsarenan och boende på Hotel Casona de Calderón.

Priego de Córdoba

En pärla i omkringliggande vacker natur och vandringsleder i Sierra de la Subbetica. Du befinner dig i världens bästa område med olivolja med kontrollmärkningen Aceite de Oliva Virgen Extra DOP Priego de Córdoba. Varför inte boka in en olivoljeprovning och skrapa lite på ytan i en del som ingår i mänsklighetens äldsta historia. Restaurangtips: Restaurante Río och övernattning i mysiga historiska Barrio de la Villa. Du kommer att bli förälskad vid första ögonkastet när du ser utsikten från Balcón del Adarve.

Puente Genil

Du befinner dig på den gamla romerska vägen Vía Augusta som har fått sitt namn efter romarrikets kejsaren Augustus. Den löper från östra delen av Pyrenéerna vid Narbonne till Cádiz. 3 km från Puente Genil ligger den arkeologiska platsen Fuente Álamo som betraktas som en romersk juvel. En civilisation som kom till under romarrikets dominans under 500 år i södra Spanien. Här finns mosaik som bara finns på två andra platser till i världen. I Puente Genil finns katolsk herrklubb där medlemmarna av samhällets toppar samlas dagligen för att ta sig ett glas vin. Rekommenderad restaurang: Casa Pedro.

Utrera

Vi är kvar på vägen Vía Augusta. Utrera är en mysig kommun strax sydost om Sevilla. Platsen anses vara en av flamencomusikens- och dansens vagga. Även när det kommer till tjurarna toro bravo. Att sitta på Restaurante Abuela María en helg, njuta av folklivet medan man intar en torr fino tillhör livets goda. Klockringarna i Santiagokyrkan eller Campaneros de Utrera är omtalade. Utrera har flera trevliga torg som Plaza de Bacalao.