Att köra gokart är en otroligt spännande och adrenalinfylld sport som lockar både unga och gamla. Det är en fantastisk möjlighet att få uppleva racingens fart och spänning på en säker och kontrollerad miljö. Om du är nybörjare inom gokart är det viktigt att vara väl förberedd och ha kunskap om rätt utrustning och säkerhetsföreskrifter.

Här är några viktiga saker att tänka på och några tips för att komma i gång med ditt gokartäventyr.

Av Jonas Calson

Att köra gokart är en otroligt spännande och adrenalinfylld sport som lockar både unga och gamla. Det är en fantastisk möjlighet att få uppleva racingens fart och spänning på en säker och kontrollerad miljö. För att köra gokart behöver du rätt utrustning för att skydda dig själv och för att optimera din körupplevelse. Här är några nödvändiga saker att ha:

Gokarthjälm:

Annons

En godkänd hjälm är det viktigaste skyddet du kan ha. Nej, din jofa-hjälm funkar inte i detta fall. Se till att välja en hjälm som är avsedd för gokart, sitter korrekt och har rätt certifiering. Se till att hjälmen sitter åt men inte för hårt. Kindkuddarna ska trycka mot dina kinder stadigt men bekvämt. Klassiska gokartmärken på hjälmar är Arai, Bell, Sparco och Stilo.

Overall:

En kartingdräkt ger skydd mot eventuella skrubbsår och smuts. Den ska sitta lagom tight runt kroppen och kännas bekväm när du väl sitter i karten. Resor runt hand- och fotleder och gärna med insytt knäskydd för knäna då man lätt kan få blåmärken från tanken. Leta efter dräkter som uppfyller CIK-FIA-homologering. Karting kan vara fysiskt krävande, och du kommer att bli varm och svettig. Klassiska gokartmärken är Sparco, OMP, Alpinestars och Puma.

Handskar: 

Nej, dina trädgårdshandskar passar inte för racing. Riktiga kartinghandskar är en viktig del av säkerhetsutrustningen för en kartåkare. De ger skydd för händerna, förbättrar greppet på ratten och hjälper till att minska risken för blåsor och skavsår. 

Skor:

 Skaffa ett par kartingskor som ska ge en åtsittande och bekväm passform. Leta efter skor som har gott om vaddering och stöd för att säkerställa att du kan bära dem under längre perioder utan obehag. Bra fotledsstöd är avgörande när man kör gokart eftersom det hjälper till att förebygga skador och ger stabilitet under höghastighetsmanövrar. Leta efter skor med ankelband eller högtoppad design som ger tillräckligt stöd. Gummisulan på dina kartingskor bör ha bra grepp för att ha rätt känsla mot pedalerna. 

Nackskydd:

Det finns olika typer av nackskydd såsom skumkragar, nyckelbensskydd eller integrerade nackstödssystem. Nackskyddet ska sitta tätt men inte för snäv eller begränsande. Den ska täcka hela halsområdet och sitta bekvämt mot huden utan att orsaka obehag eller hindra din rörelse. Kom ihåg att ett nackskydd är en otroligt viktig säkerhetsutrustning inom karting, och att använda det på rätt sätt kan hjälpa till att minimera risken för nackskador. 

Revbensskydd:

Detta skydd spelar en avgörande roll för att skydda dina revben och vitala organ vid en eventuell olycka. Man får lätt slag i revbenen när man kör upp på kerbsen på vissa banor. Revbensskyddet ska sitta innanför kartingoverallen och inte på utsidan. 

Säkerhet och regler: 

För att njuta av gokart säkert och ansvarsfullt är det viktigt att följa vissa säkerhets- och tävlingsregler. Lär dig de grundläggande reglerna på den specifika gokartbanan du besöker och följ dem noga. Viktigt är att man lär sig vad de olika flaggorna betyder som används vid träning och tävling. 

Teknik och körfärdigheter: 

För att förbättra din prestation och körfärdigheter är det viktigt att träna regelbundet. Öva på kurvtagning, accelerera och bromsa på rätt sätt/ställen. Arbeta också med att hitta den perfekta racinglinjen och bli bekväm med att köra bakom andra förare. 

Respekt och sportmanship: 

Att köra gokart handlar inte bara om att vara snabbast, det handlar också om att respektera andra förare och visa god sportmanship. 

Ha kul!

Slutligen, kom ihåg att ha kul och njuta av din gokartupplevelse. Så snöra på dig krukan, håll i ratten och ge dig ut på banan för att upptäcka den actionfyllda kartingvärlden!