Honorärkonsulatet i Málaga kan hjälpa till med att utfärda ett provisoriskt pass om du som svensk turist blir bestulen på ditt pass i sommar. Det uppger svenska Utrikesdepartementet i samband med ett pressmeddelande där man ställt ett antal frågor till ambassadör Cecilia Julin om hur man kan förbereda sig inför resan och vad man bör vara uppmärksam på.

Många svenskar bor i Spanien eller besöker Spanien varje år och enligt spansk statistik reste 1.321.942 personer från Sverige till Spanien år 2011. Av dessa reste 479.713 till Kanarieöarna och 227.626 till Balearerna.

”Vi uppskattar att det finns 70.000 till 90.000 svenskar som bor helt eller delvis i Spanien. I och med att bostadspriserna sjunkit de senaste åren, har intresset för att skaffa bostad i Spanien ökat”, säger Sveriges Madridambassadör Cecilia Julin.

På grund av den ekonomiska krisen har viss service till turisterna försämrats i år. I Madrid, till exempel, har SATE (Servicio de Atención al Turista Extranjero) nyligen upphört, skriver UD.

Annons

Spanska Rikspolisstyrelsen har i ett cirkulär till polisstationerna meddelat att man ska upphöra med tolkservicen för turister, vilket blir kännbart för utlänningstäta områden som till exempel Solkusten.

Det är nödvändigt att ta med pass eller nationellt id-kort på resan. Körkortet är ingen resehandling. Det är viktigt att ta med det europeiska sjukvårdskortet och att vara försäkrad under hela resan. Kom ihåg att reseskyddet i hemförsäkringen vanligtvis upphör efter 45 dagar.

Det finns många ficktjuvar, speciellt i de större städerna, vid flygbussar, i folksamlingar, och så vidare. Även rån på motorvägarna förekommer. Det kan vara bra att känna till att larmnumret i Spanien är 112.

”Det vanligaste problemet är att man bli bestulen på pass, pengar med mera. Ambassaden samt konsulaten i Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga och Las Palma kan hjälpa till med att utfärda ett provisoriskt pass. Ambassaden och konsulaten kan även bistå med olika kontakter till exempel med familjen i Sverige och så kallad hjälp till självhjälp som innebär bland annat hjälp att föra över kontanter från konton i Sverige”, säger Cecilia Julin som också kommer med följande tips till svenska resenärer som är i eller på väg till Spanien.

”Vi rekommenderar att man laddar ner UDs reseapp med reseinformation. Förutom på swedenabroad.com finns ambassaden i Madrid även på Facebook”. Du hittar UD:s reseapp med reseinformation här