1980 gick det 1,9 pensionärer på tio personer i arbetsför ålder i Spanien. Nu är det tre pensionärer och 2060 kommer det att gå 7,9 pensionärer på tio yrkesverksamma. Spaniens allmänna socialförsäkringssystem Seguridad Social gör ett underskott varje år på 18 miljarder euro eftersom intäkterna inte täcker pensionsutgifterna. Läget bedöms som mycket allvarligt.

För varje gång så blir antalet spanska pensionärer fler samtidigt som de lever längre. Det gör att avståndet mellan pensionärer och de som ska bidra till pensionssystemet ökar. Samtidigt försvann många arbetstillfällen under krisåren vilket också bidrog till försämringar i pensionssystemen.

För närvarande är det knappt två arbetstagare för varje pensionär vilket bedöms vara en mycket låg siffra för att kunna garantera långsiktig hållbarhet. Det kan jämföras med de 2,5 arbetstagare som fanns före krisen på varje pensionär som gjorde det möjligt att bygga på överskottet i pensionssystemet.

Enligt siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) var 16 procent av Spaniens befolkning 2008 över 65 år. 2050 kommer den ha ökat till 32 procent.