Málagas skolor vill lära skolungdomarna äta en hälsosam frukost. Det är skolan, Instituto Ben Gabirol som med anledning av den Internationella dagen för hälsosam kost som var den 16 oktober vill få skolungdomar att äta bättre, skriver La Opinión de Málaga.

Bröd med jungfruolja, fullkorn, frukt, mjölk och juice är utmärkta livsmedel och som är en balanserad kost och som ger en bra start på dagen, enligt lärarna bakom hälsosatsningen. Lärarna har under veckan haft samtal med eleverna hur de bör starta dagen vilket ger dem energi och kraft.

Ana Cobos, rådgivaren i centrumskolorna säger till tidningen att ”pojkar och flickor har arbetat med sina handledare för att analysera sina matvanor och levnadsvanor”.

På dagordningen har särskild uppmärksamhet fästs på frukosten att den måste vara heltäckande och ska innehålla mjölkprodukter, fullkorn och frukt. Samtidigt måste man bekämpa den utbredda vanan att komma med ursäkter, att det inte finns tid att göra frukost eller att man inte orkar göra det.

Annons

Det handlar om att förbereda en frukost dagen innan, som inte tar mer än tio minuter att göra och att även vänja kroppen att känna behovet av att äta frukost. Många menar att de inte är hungriga på morgonen vilket gör att de inte äter frukost.

Behandling av sjukdomar behandlades också under veckan på flera Málagaskolor. Anorexi, bulimi eller anemi och det gavs råd hur man kan förebygga fetma, hur man kan få en god munhygien genom kontroll av sockerkonsumtionen och att borsta tänderna.

I slutändan handlar det om måttlighet och balans, en viktig grund för ett hälsosamt liv.