De båda länderna har lagt fram ett gemensamt förslag till EU om 2018 års fiskekvoter för sardiner och ansjovis.

Spanska och Portugisiska media rapporterar att det föreslås en gräns på 14.600 ton, vilket är en minskning med 16,5 procent jämfört med 2017. Samt dessutom en minskning av fiskesäsongen från 8 månader till 6 månader – från maj till oktober.

Planen motsätts starkt av andalusiska fiskare och det var en stor demonstration i söndags i hamnen i Barbate (Cadiz). ”Fångstgränsen skulle inte göra det möjligt för oss att överleva”, sade ordföranden för de 400 medlemmarna i Barbate-fiskarnas förening i en radiointervju.

Föreningen vill ha planen reviderad så att det går att behålla nuvarande sysselsättningsnivå och de har sagt att de kommer att fortsätta att protestera om deras krav inte uppfylls. Fiskarnas förening tillade att ”Om rekommendationerna från Internationella havsforskningsrådet (ICES) skulle följas av den Europeiska kommissionen, så skulle allt fiske av sardiner och ansjovis i Spaniens och Portugals territorialvatten bli förbjudet”.
Bildtext: Sardiner på spett och sardiner på grill, båda varianterna riskerar att bli dyrare nästa år.