På måndagen inleddes valkampanjen inför nyvalet i den spanska regionen Katalonien. Samtidigt presenterades en opinionsundersökning från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån CIS (Centro de Investigaciones Sociológiacs). Undersökningen bekräftar tidigare opinionsundersökningar att en politisk vändning är att vänta den 21 december.

Stödet för de regionala katalanska nationalistiska partierna minskar visar undersökningen. Om det vore regionalt val i Katalonien idag skulle dessa partier inte få majoritet. Det visar undersökningen från CIS.

Inés Arrimadas (bilden) och det liberala mittenhögerpartiet Ciudadanos får 22,5 procent av rösterna och skulle bli största parti i Katalonien. Näst största parti är det republikanska ERC med 20,8 procent.

Därefter kommer koalitionen Junts per Catalunya (16,9) följt av socialdemokratiska PSC (16), Catalunya en Comú (8,6), CUP (6,7) och PP (5,8 procent).

Inget av blocken samlar tillräckligt många röster för att få kontroll över den regionala kongressen.

Ett historiskt högt valdeltagande väntas den 21 december. I opinionsundersökningen från CIS uppger 84,6 procent av de tillfrågade att de kommer att rösta vid valet vilket är tio procentenheter mer än vid valet 27 september 2015.

CIS-undersökningen genomfördes mellan 23 och 27 november på ett urval av 3.000 intervjuer.