Höstens stora långhelg står nu för dörren, på onsdag är det Spaniens författningsdag och på fredag är det en religiös helgdag för att fira den obefläckade avelsen.

Det är också en av de riktigt stora resehelgerna, detta är helgen då många spanjorer reser för att hälsa på släktingar i andra delar av landet. Många passar också på att ta en välbehövlig ledighet inför jul och nyårshelgerna, hotellbeläggningen på Kanarieöarna ligger alltid på topp under ”Puente de diciembre”.

Stor trafikhelg betyder att Guardia Civil trappar upp bevakningen kraftigt på landets vägar, trafikmyndigheten DGT aviserar kraftigt skärpt övervakning under dessa dagar. De har aviserat att det särskilt kommer att läggas vikt på kontroller av användandet av mobiltelefoner i trafiken. Enligt statistik från 2016 så beror 25% av olyckorna och 31% av dödsfallen i trafiken på distraktioner och den enskilt största distraktionen är användande av mobiltelefon. De varnar dessutom för isiga och hala vägar i norra och centrala Spanien, i Madrid väntas minusgrader under hela perioden. Onsdag

Día de la Constitución – är en allmän helgdag i hela Spanien och firas till minne av den nu gällande spanska konstitutionen som antogs i en omröstning den 6 december 1978. Den nya konstitutionen markerade Spaniens slutliga övergång till demokrati efter Francos död 1975.

Fredag

Inmaculada Concepción – är också en allmän helgdag i hela Spanien samt i stort sett i hela den katolska världen. Den har gamla anor och firas sedan tidig medeltid, helgdagen infördes av påven Sixtus IV 1476. Det anses att det var denna dagen som Jungfru Maria genom nåd och särskilt privilegium blev med barn. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” och utgör en förpliktad helgdag.

Varning för grisar i trafiken

Med den varningen avser jag givetvis inte trafikpolisernas ökade närvaro utan det faktum att det just nu är parningssäsong för vildsvinen. Detta brukar medföra rätt många viltolyckor, särskilt under nätterna och de tidiga morgontimmarna. Så var försiktiga, det är gott om vildsvin i Spanien och ett fullvuxet vildsvin kan väga upp till 225 kilo och utgör därför en påtaglig trafikfara.