I kväll håller Svenska skolan i Fuengirola vårstämma. Mycket tyder på att det kommer att blåsa friskt. I ett brev som skickats till ett 50-tal av Svenska skolans föreningsmedlemmar riktas skarp kritik mot rektor Margaretha Wåhlin och även styrelsen som har det yttersta ansvaret. Av Ola Josefsson

Det handlar om svartjobb, hög personalomsättning, spritnotor, överskriden budget och samarbetssvårigheter mellan rektorn och de fackliga representanterna. Det är bara några av flera anklagelser som framkommer i det brev som Svenska Magasinet tagit del av. Anledningen till brevet är att ett flertal skrivelser lär ha skickats till styrelsen utan märkbar reaktion och därför väljer nu avsändarna att skicka ett brev till föreningsmedlemmarna före vårstämman.
Trakasserier och hot
Sedan rektor Margaretha Wåhlin tillträdde tjänsten som rektor har omkring 50 personer slutat sin anställning. Flera av dem har känt sig trakasserade, hotade och i flera fall lär det ha handlat om direkta påhopp.
Kritiken mot rektor Margaretha Wåhlin är omfattande, säger flera källor som vill vara anonyma. Bland personalen är stämningen spänd och ingen vill offentligt berätta om situationen. Efter att Svenska Magasinet inledde sin granskning av rektor Margaretha Wåhlins situation på Svenska skolan i Fuengirola har ledningsgruppen undersökt vilka lärare som eventuellt har pratat med media.

Krognotor
Rektor Margaretha Wåhlin som i senaste utskicket från styrelsen även benämns som föreningschef kommer enligt styrelsebrevet att under kommande läsår eventuellt ta tjänstledigt. Detta skrev styrelsen samtidigt som man hade anlitat advokaten Erik Norling för att lösa ut rektor Margaretha Wåhlin till så låg kostnad som möjligt. Nu har advokat Erik Norling hoppat av och det lär bli styrelsens egen huvudvärk att förhandla med rektorn.
Svenska Magasinet har tagit del av otaliga krognotor som visar omfattande förtäring av alkoholhaltiga drycker i samband med representation. Det kontot lär dessutom ha överskridits grovt.

Juridisk process
Likaså visar kvitton att ekonomiansvarige Torulf Rutgersson var på rekryteringsresa till Sverige, något som många lärare reagerade på då det var inköpsstopp för skolan.
Det kan bli tal om en juridisk process mot Svenska skolan, säger en person med stor insyn i arbetet. Brevet som gått ut till skolans föreningsmedlemmar uppmanar alla föreningsmedlemmar att komma på vårstämman och göra sin röst hörd om skolans drift.