Det stundar en tuff influensasäsong. Efter två år med covid-19-pandemin som innebar få influensafall förväntar experter en vinter med många influensafall. När ett virus, i detta fall coronaviruset, är på väg att försvinna, lämnar det plats för andra virus, som influensaviruset.

Det kan bli en tuff vinter med många fall av luftvägssjukdomar och influensafall. Förutsägelsen grundar sig på hur influensavirus har betett sig på södra halvklotet den här säsongen.

Australien upplever influensan som den var före covid-19, säger Ángel Guzmán vid den regionala hälsovården i Andalusien.

I en intervju i onsdagen nummer av Diario SUR berättar Ángel Guzmán att Andalusien under de två senaste åren knappast hade några influensafall. Men den här vintern kommer att bli annorlunda visar prognoser som epidemiologer, virologer och folkhälsoexperter lutar sig emot.

Annons

– Det är känt att det har varit en kraftig influensa i Australien och att den kommer till Spanien och Andalusien under de kommande månaderna, säger Ángel Guzmán till tidningen.

När det gäller vaccination mot influensan planerar den regionala andalusiska Folkhälsovården att börja vaccinera dem över 80 år med start i oktober. Då får de samtidigt den fjärde dosen mot covid-19.

Miguel Ángel Guzmán berättar även att Andalusiens regionala hälsovård inom kort ska publicera en studie som visar att personer som har skyddat sig med Covid-, influensa- och pneumokockvaccinering har varit mindre benägna att bli sjuka.

Om de har blivit smittade har risken att bli inlagd på en intensivvårdsavdelning (iva) eller avlida varit mycket lägre.

– Vi är mycket stolta över detta forskningsarbete, som är banbrytande i världen, säger Miguel Ángel Guzmán.