Boquerones var den viktigaste ingrediensen i såsen ”garum” eller ”garo” som romarna tillverkade i provinsen Málaga. Såsen eller salsan ansågs vara en kärleksdryck.

Vid utgrävningar vid den romerska teatern i Málaga har man hittat spår av ”garum” skriver dagstidningen La Opinión de Málaga. Här utfördes tillverkningen i samband med att romarna la fisken i stora karl tillsammans med salt. Det visar undersökningar som utförts av Departamento de Arqueología de la Universidad de Málaga.

Fisken Boquerón var dominerande även om forskarna har hittat andra fiskarter som sardiner, makrill, piggvar och tonfisk. Vid produktion av ”garum” användas i första hand boquerones och sardiner som var tio till tolv centimeter stora och som fångades under våren och sommaren.

Innehållet i karlen utsattes för solvärme som fick det att jäsa. Efter en tid hällde man av den jästa vätskan och använde den som sås i diverse kulinariska anrättningar.

Fabriken där fisken saltades in och som låg vid den romerska teatern i Málaga var i drift på 400-talet och 500-talet efter Kristus födelse. Det finns möjlighet att se platsen då en glaspyramid nu täcker platsen.

I såsen ”garum” ingick även tonfisk blandat med salt och som kompletterades med råvaror som ägg, blod, inälvor och tarmar, samt olika lokala fiskarter. Såsen exporterades till platser och hamnar runt Medelhavet och Atlanten.