Stadsplaneringen i provinsen Málaga har under många år varit som ett dåligt skämt. Kommuner som Marbella, Estepona, Mijas och Cártama har varit i sämst i klassen när det gäller att se mellan fingrarna vid byggandet av fristående villor i rustik terräng främst i inlandet.

Hittills har 27.000 illegala fastigheter konstaterats men siffran beräknas stiga till betydligt mer, rapporterar La Opinión de Málaga.

Marbella kommun har flest illegala hus, 18.000 stycken. Det finns förslag på att försök komma till rätta med problemet och att inte riva de fastigheter som nu är bebodda. Även om Marbella har hälften av summan har även Estepona och Mijas smittats av samma sjukdom. Båda kommunerna redovisar cirka 3.000 fall var medan andra kommuner ligger under 350 överträdelser.

Det var under högkonjunkturen som många kommuner såg genom fingrarna och lät uppföra fastigheter på oexploaterad mark. Även om Costa del Sol anses vara den svarta fläcken har även Valle del Guadalhorce mängder av illegala hus. Samhället Cártama har just nu 2.000 öppna ärenden.

Annons

Ärendena gör även att domstolarna är överhopade. Avdelningen Medio Ambiente som har hand om miljömål vid Åklagarmyndigheten Fiscalía de Málaga har under årets nio första månader gått igenom 300 fall. Vid 250 av dessa fall har det konstaterats brott mot stadsplaneringen.

Och då återstår tiotusentals fall ytterligare.