Málaga är den provins som har flest strandrestauranger eller så kallade ”chiringuitos”, 359 stycken. Miljödepartementet, Ministerio de Medio Ambiente, är nu klar med sin studie över antalet strandrestauranger. Det finns 642 stycken utmed kusten i Andalusien och nu ska dessa justeras för uppfylla lagen om strandskydd, Ley de Costas.

Generalsekreteraren för Havsmyndigheten inom Miljödepartementet, Juan Carlos Martín Fragueiro, sade under fredagen vid en presskonferens att arbetet har lett till en mer ”fullständig” rapportera om den aktuell status anläggningarna har. Nu ska förslag läggas fram för att upprätthålla verksamheten så att den överensstämmer med den allmänna användningen av stranden.

Martín Fragueiro undviker att kommentera i procentandel hur många av barerna som måste flytta. Han säger i stället att den provins där flest framsteg har gjorts när det gäller regleringen av anläggningarna är Malaga, som också har det största antalet av dem med 359 stycken, eller 56 procent av samtliga i Andalusien.

”En mycket hög andel” av barerna kan behålla sin nuvarande plats och kommer inte att behöva flytta som ”vissa andra”, säger han.

Under första kvartalet 2010 ska arbetet vara slutfört. Några tvivel bör inte finnas inför sommaren 2010 över vilka strandrestauranger som står kvar eller inte.