44-årige Tommy Andersson som greps i Marbella i juni 2021 dömdes på torsdagen till 12 år fängelse och två månaders fängelse. Uppsala tingsrätt skriver i domen att han fälls – mot sitt nekande – för synnerligen grovt narkotikabrott samt även bland annat för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Rättegången mot det som kallas för Gottsundanätverket avslutades i november. På torsdagen kom domen där Tommy Andersson pekas ut som huvudman, en liga som tjänat pengar på knark och även hanterat handgranater.
Han styrde verksamheten från Elviria i Marbella. Han greps på Solkusten i juni 2021 efter en internationell efterlysning.
Enligt polisen är det 44-årigen som legat bakom mycket av narkotikahanteringen i Uppsala de senaste åren. Tingsrätten skriver att Tommy Andersson ”har varit mycket aktiv och drivande i verksamheten och kan liknas vid en huvudman. Han har fått en stor del av vinsten från verksamheten, vilken har uppgått till betydande belopp”.
Svenska Magasinet har tidigare skrivit om svensken som enligt Einforma och spanska bolagsregistret hade inte mindre än tre bolag i Spanien i byggbranschen och restaurang. Samtliga bolag var skrivna på mannens adress i Elviria.
44-åringen förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare avtjänat bland annat fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.
Utredningen kring Gottsundanätverket pågick i ett år och ledde till att 19 personer åtalades för främst narkotikaaffärer. Under torsdagen dömde tingsrätten tio av de åtalade för narkotikahantering av olika allvarlighetsgrad, från narkotikabrott av normalgraden till synnerligen grovt narkotikabrott.
Tommy Andersson och en 28-åring från Uppsala fälls även för att ha hanterat flera handgranater som påträffats i Stenhagen.
Enligt polisen var Gottsundanätverket en av de fem större ligorna när det handlar om införsel av narkotika till Sverige, bland annat i blomlådor, under december 2020 till maj 2021 som sedan sålts vidare.
Enligt polisens beräkningar har narkotikan – kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol – haft ett gatuvärde på 110 miljoner kronor.
Tommy Anderssons försvarsadvokat säger att domen kommer att överklagas.