60 procent av befolkningen upp till 35 år känner inte till att Miguel Ángel Blanco var ett offer för den terrorstämplade vänstergerillan ETA:s brutala terror. Under sin väpnade kamp för ett fritt Baskien dödade ETA över 850 människor.

För att minnas terrorns offer men också för att inte glömma bort den smärta och fruktan många kände öppnade på torsdagen en utställning i Fuengirolas stadsmuseum (Museo de la Ciudad) under temat ”Las voces de las manos blancas”, De vita händernas röst.

Utställningen öppnade med borgmästaren Ana Mula på plats. Den håller öppet fram till den 28 februari. Det är en realistisk verklighetsskildring som ska bidra till ökad medvetenheten i samhället och framför allt hedra minnet av offren för terrorism i Spanien.

Bakom utställningen står stiftelsen Fundación Miguel Ángel Blanco som är baserad i Madrid. De har som mål att besöka olika delar av Spanien för att uppmärksamma hur tusentals familjer i Spanien drabbades av ETA:s väpnade kamp.

Vid invigningen närvarade Marimar Blanco som är syster till det tidigare kommunalrådet i Ermua, Miguel Ángel Blanco, som mördades av ETA 1997.

– Min bror var demokratiskt vald. Han var ingen totalitär person. Han kidnappades och sköts till döds, sa Marimar Blanco samtidigt som hon hyllade landets säkerhetsstyrkor med livet som insats jobbar hårt för att vi ska känna oss trygga.

30 fotografier som speglar terrorismens historia visas vid utställningen. Det blir även olika aktiviteter för elever fredagarna den 10, 17 och 24 februari. Torsdagarna 9, 16 och 23 februari klockan 20 visas dokumentärer i Salón Real i kommunhuset som ”Nacional I” om det första ETA-mordet, ”Bajada de bandera”, då flera taxichaufförer mördades vid attentat och ”Las buenas sombras” en dokumentär som bygger på flera vittnesmål av livvakter.

Utställningen som invigs på torsdag kommer att vara öppen för allmänheten tisdag till fredag ​​från 17 till 21 samt under veckoslut och helgdagar från 10 till 14 och från 17 till 21.

ETA-attentat mot Guardia Civils förläggning i Zaragoza 1987.

Regionregeringen Junta de Andalucía som har avsatt 3,2 miljoner till offren för terrorism i Andalusien kommer i den nya läroplanen som träder i kraft läsåret 2023/24 uttryckligt och specifikt nämna ETA-terrorism och Miguel Ángel Blanco som kidnappades och mördades 1997.

Miguel Ángel Blancos död ses som en symbol för vändpunkten och början på slutet för terrorgruppen ETA.

Fuengirolas stadsmuseum (Museo de la Ciudad) ligger strax intill kommunhuset.