Storbritannien uppmanade igår Spanien och Guardia Civil att inte patrullera vattnen utanför Gibraltar. Dessa räder är en ”kränkning av brittisk suveränitet” och kan i slutändan skada den trepartsdialog, Foro de Diálogo tripartito, som förs mellan Madrid, London och Gibraltar.

Uppmaningen kommer från London via den brittiska ambassaden till Spaniens Utrikesdepartement efter händelsen den 18 september då Gibraltars sjöpolis fick uppmana två patrullbåtar från Guardia Civil att lämna brittiskt vatten i närheten av klippan.

Under hösten har incidenten upprepats vid flera tillfällen. Det handlar om patrullbåtar utrustade med vapen från Guardia Civil som kränkt brittiskt territorium som sträcker sig tre sjömil runt klippan.

Ambassaden uttrycker ”sin besvikelse över dessa incidenter som strider mot den positiva anda av samarbete” som upplevdes i samband med att den spanske utrikesministern Miguel Ángel Moratinos besökte Gibraltar den 21 juli.

Annons

Den spanska regeringen har bett Europakommissionen att ta upp området vid Gibraltar på en särskild lista över omtvistade vatten. Frågan borde avgöras i Bryssel menar Madrid. Ett agerande som retat upp Gibraltar, uppger nyhetsbyrån Efe.