Idag vid lunchtid presenterade EU den rapport som visar hur omfattande korruptionen är inom EU. Rapporten beskrivs trender och landspecifika korruptionsproblem. I rapporten ges även rekommendationer till åtgärder som kommissionen vill se vidtagna i olika länder.

Korruptionen i EU beräknas kosta över 120.000 miljoner euro per år, enligt Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor. ”Det här är ett europeiskt problem, som verkligen undergräver demokratins fundament och tilltron till det politiska systemet. Men det är också otroligt mycket pengar som försvinner” säger Malmström till TT.

I Spanien säger 97 procent av invånarna att korruption förekommer och 88 procent tror att det finns ett nära samband mellan korruption och maktmissbruk bland politiker. Byggnads och konstruktion pekas ut som den sektor där korruption är vanligast förekommande.

Rapporten är den första i sitt slag som visar att alla 28 medlemsländerna har korruption. Enligt Malmström görs för lite i EU-länderna för att bekämpa korruptionen.

Annons

På 16 sidor får Spanien tips på vilka steg som måste tas för att komma till rätta med situationen. Runt 90 politiker, företagare och bankmän är åtalade i Spanien för korruption visar rapporten. Läs mer: Spanien just nu – bara Syrien har en mer växande korruption