Det har blivit en trend att ta en timeout utomlands med sin familj, vilket har gjort att det har startats svenska skolor för barn som vistas längre perioder i landet. Vissa kommuner betalar skolpeng till skolorna, men det kan vara olagligt, skriver TT.

-Enligt kommunallagen ska man i första hand använda skattepengarna inom kommunen eller mellan kommuner. I dag finns det inget stöd i lagstiftningen för att kommunen bekostar den här typen av utbildning i utlandet, säger Laina Kämpe på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

I svenska utlandsskolor kan barnen gå medan föräldrarna till exempel tar en paus från sina jobb eller är föräldralediga med ett yngre syskon. Enbart i Spanien finns det sex svenska utlandsskolor.

Nacka kommun är en av de kommuner som betalar terminsavgifter till så kallade ”semesterskolor”. Kraven är bland annat att eleven ska gå på den utländska skolan under minst en termin och att undervisningen ska vara minst lika bra som hemma.

Annons

SKL håller nu på att ta fram information om regler för utbildning utomlands. De är tveksamma till att kommunerna ger pengar till skolor som dessa, som står utanför Skolinspektionens tillsyn och som inte har någon rätt att sätta betyg, skriver TT.