Branden är nu inne på sitt andra dygn och så här långt har nästan 2.000 hektar brunnit och över 3.000 personer har fått evakuerats. Det brinner fortfarande och tyvärr ser de meteorologiska förutsättningarna inte bra ut.

Texten är uppdaterad, se längre ned.

Vinden har börjat friska i och skall enligt prognosen öka till uppemot 20 km/h i byarna samtidigt som temperaturen stiger mot 35 grader och luftfuktigheten sjunker till låga 26 %. Under natten har det fallit ner ordentligt med aska i många städer runt berget, något som fortsätter idag. Här vid mitt kontor utanför Coí­n dalar askan ner just nu och det känns en kraftig röklukt.

Igår och under natten har 3.065 personer fått evakuerats, framförallt från kommunerna Alhaurin de la Torre och Alhaurin el Grande. Idag har en del av de evakuerade kunnat börja återflytta, speciellt de 300 personer som bor utmed vägen vid Lauro Golf vid väg A-404.

I går arbetade över 300 brandmän med branden och under natten har 250 brandmän kämpat med att tygla lågorna, det har även använts tunga maskiner för att göra brandgator där hus har varit hotade. I går användes det en stor mängd helikoptrar och flygplan i släckningsarbetet, något som alltid avbryts av säkerhetsskäl när solen går ner. Men flygverksamheten återupptogs givetvis genast efter soluppgången med 7 flygplan och helikoptrar, under dagen skall det ökas till 18 stycken luftfarkoster. Släckningsarbetet leds från en ledningscentral som har satts upp i Alhaurin el Grande, till sin hjälp har de ett ledningsplan som cirkulerar runt berget.

Annons

Branden startade uppenbarligen i området El Higuerón, i Mijas kommun, men orsaken till branden är ännu okänd. Vi kommer att kontinuerligt bevaka brandutvecklingen och återkommer så snart det finns något viktigt att rapportera.

Uppdatering den 16/7 klockan 18:00:

VARNING – branden sprider sig okontrollerat. Branden har klättrat ner för Mijasbergets västra bergssida och har tagit sig över vägen som går till Alhaurin el Grande vid Finca La Mota. Nu ligger hela det stora naturområdet i riskzonen och därmed även urbanisationerna Los Nebrales och Las Delicias. Hela området Alhaurin Golf har evakuerats och just nu evakueras hela området FInca la Mota och  och BP stationen i rondellen töms på drivmedel.

Uppdatering den 16/7 klockan 21:45:

Vinden har mojnat och det är nu i praktiken vindstilla, vilket gör att branden ser ut att ha lugnat ner sig. Flygverksamheten ställs nu in och allt ansvar övergår till markpersonalen. Många evakuerade får nu återvända till sina hem, bland andra de uppe vid Pescadores (runt BP-macken och Alhaurin Golf). Vi återkommer i morgon med en ny uppdatering om vad som händer.

Mijasberget sett från Coin den 16/7 klockan 21:45.

Relaterad artikel: Det brinner på Mijasberget.

Bilder från igår, inatt och idag:

Brand vid väg

Bild från fredag eftermiddag.

Mijasberget, natt

Mijasbergets norra sida, 16/7, klockan 01:02.

Mijasberget

Mijasbergets västra sida, från vägen mellan Coin och Fuengirola. 16/7 klockan 11:45