På årsdagen tio år efter terroristattentatet i Madrid pekas islamska terrorister och Al-Qaida ut som ett allvarligt hot. Det säger Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz.

Under måndagen meddelade CNCA (Centro Nacional de Coordinación Antiterrorista) som är en nationell antiterroristorganisation, att Spanien ligger på nivå 2.
-Sedan två år tillbaka ligger vi på en nivå av ”trolig risk” risk för attacker utförda av jihadister, säger inrikesministern i ett uttalande.

På skalan från 1 till 4 med risk för terrorattentat ligger Spanien på nivå 2. Skalan lanserades i juni 2009. Det som oroar spanska myndigheter i dagsläget är ”ensamvargar”. Det är enskilda personer som återvänt från stridsområdena där Al-Qaida varit verksamma.

”Ensamvargar” infiltrerar och stationerar sig på den iberiska halvön och i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Annons

”Men vi är inte de enda som har hot över oss, men vi är i rampljuset”, säger Jorge Fernández Díaz som påminner om att fundamentalister vill återta Al Andalus. Det är ett mål hos Al-Qaida och deras närmaste som Magreb Islámico (AQMI).

Inom den spanska säkerhetstjänsten arbetar 1.800 personer för att bekämpa islamistisk terrorism. Hittills under de senaste tio åren har 472 jihadister gripits jämfört med 105 personer som greps före terrorattentatet i Madrid den 11 mars 2004.