Missbruk av antibiotika och penicillin samt globalisering och klimatförändringar gör det svårare att kontrollera infektioner. Det framkom vid ett möte under temat ”Smittsamma sjukdomar under det 21:a århundradet” arrangerat av Academia Malagueña de Ciencias.
Efter tillkomsten av penicillin, upptäckten av poliovaccin och läkemedel mot tuberkulos trodde man att infektionssjukdomar skulle upphöra. Men under de senaste åren har den idén visat sig vara felaktig. Infektioner fortsätter att orsaka många dödsfall i världen.
För närvarande finns det tre faktorer som bidrar till att det är svårt att kontrollera infektionssjukdomar. Det är missbruk av antibiotika som gör att bakterier blir resistenta, globaliseringen i världen med allt fler människor som är på resande fot och klimatförändringar.
Enbart inom EU avlider 35.000 personer årligen av infektionssjukdomar orsakade av multiresistenta bakterier, enligt Juan de Dios Colmenero, tidigare chef vid infektionskliniken vid sjukhuset Carlos Haya i Málaga.
Av fyra miljoner patienter som blir inlagda vid spanska offentliga sjukhus under ett år får 220.000 infektioner.
Globaliseringen när människor förflyttar sig mellan kontinenter bidrar också till smittspridning. En infektion som upptäcks i Kapstaden i Sydafrika kan vara i Berlin i Tyskland 17 timmar senare, skriver Diario SUR.