Om det vore allmänna val i Spanien idag skulle det bli maktskifte. Partido Popular skulle bli största parti med 32,4 procent av rösterna vilket skulle innebära 143 mandat. Tillsammans med Vox skulle PP:s partiledare Alberto Núñez Feijóo kunna bilda regering och få majoritet. Det visar den opinionsundersökning från GAD3 som presenteras på måndagen på uppdrag av rikstidningen ABC.

Samtidigt visar undersökningen att ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos backar kraftigt vilket lämnar socialdemokratiska PSOE utan alternativ att nå en majoritet för att regera. Podemos backar från 12,8 till 8,9 procent av rösterna medan PSOE står i stort sett stilla, och får 27,6 procent av rösterna.

Högerpartiet Vox skulle få 14,9 procent av rösterna vilket är nära de 15,1 procent som partiet fick vid senaste valet.

Den senaste tidens politiska debatt i Spanien har blottat flera meningsskiljaktigheter i landets vänsterstyrda koalition med PSOE och Unidas Podemos. Det gäller inte minst samtyckeslagen, ett ja är ett ja, som efter att den drevs igenom i oktober ifjol beskrivs som ett fiasko efter att över 750 sexualförbrytare fått sänkt straff.

Annons

Undersökningen visar att åtta av tio spanjorer vill göra om samtyckeslagen återigen.

Men det är inte bara samtyckeslagen som avslöjat sprickorna i regeringen där PSOE och Unidas Podemos tycker olika. Det gäller även formuleringen av translagen, att brotten uppvigling och förskingring tas bort ur brottsbalken för att gynna katalanska dömda separatister, att samtliga dömda ETA-fångar har förflyttats hem till anstalter i Baskien, stigande matpriser och nya avslöjanden om korruption bland tunga PSOE-politiker på Kanarieöarna.

Samt att 250 miljoner euro har satsats på beställningar av tåg som inte får plats att köra genom tunnlar…

Till grund för undersökningen som gjordes 22 till 24 mars står 1.011 intervjuer.

En undersökning från Data10 på uppdrag av Okdiario visar ett liknande resultat med maktskifte som följd.

Någon gång i månadsskiftet november/december håller Spanien allmänna val. Den 28 maj är det kommunalval samtidigt hålls det val i 13 av landets 17 regioner dock inte i Katalonien, Baskien, Galicien och Andalusien.

På måndagen meddelade regeringschefen Pedro Sánchez att två av ministrarna byts ut. Turistministern Reyes Maroto samt hälsovårdsministern Carolina Darias som kandiderar till borgmästarposterna i Madrid respektive Las Palmas på Gran Canaria ersätts av Héctor Gómez och José Manuel Miñones.