Trots oroväckande signaler är den spanska fastighetsmarknaden inte på väg mot en krasch. Det anser den spanska centralbanken, skriver Dagens Industri och hänvisar till en intervju med spanske centralbankschefen Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Financial Times.
Banken varnar visserligen utlånare att inte sänka sina krav för kreditgivning. Men centralbankschefen indikerar att han är mycket mer orolig för den dramatiska ökningen av finansieringskostnader för spanska företag, vilka har lånat kraftigt för att bland annat finansiera förvärv. Finansieringskostnaden ökade med 34,5 procent förra året, enligt centralbanken. De spanska företagens skuldsättning ligger på 70 procent av BNP, att jämföra med 43 procent i genomsnitt i Europa.
Miguel Ángel Fernández Ordóñez uppmanar företag att minska sina finansiella risker. Han är alltså mer trygg på utvecklingen på bomarknaden. ”Det finns fortfarande viktiga faktorer som stödjer efterfrågan av bostäder både på mellan- och lång sikt”, säger han. Ökad invandring är en sådan faktor.