Klockan 04.32 landade det första planet från Afghanistan på flygbasen Torrejón de Ardoz utanför Madrid med 53 personer, fem spanska medborgare och 48 afghaner däribland sju minderåriga, ombord. Det är den första sändningen som arrangeras av spanska myndigheter för att hämta hem spanska medborgare, afghanska tolkar och andra som ingår i evakueringsplanen.

Efter en nio timmar lång flygresa landade en Airbus A400M från spanska flygvapnet på militärbasen Torrejón de Ardoz. Spaniens utrikesminister José Manuel Albares och migrationsminister José Luis Escrivá tillsammans med ansvarig från Försvarsmakten, räddningstjänsten och Röda Korset var på plats när flygplanet landade, skriver dagstidningen ABC.

Samtliga inresande från Afghanistan genomgår undersökningar med Covidtester.

Vid militärbasen har en tillfällig flyktingförläggning ställts iordning. De som inte har klart vart de ska transporteras får vara i anläggningen högst 72 timmar tills de vet vart de ska flyttas. Samtliga kommer att få sina asylskäl prövade.

Annons

Kapaciteten i lägret vid flygbasen är cirka 800 personer.

– Detta är första fasen i evakueringsplanen. 53 personer har anlänt. Det är personer som samarbetat med Spanien i det uppdrag vi har tilldelats i Afghanistan. De som nu är kvar är den diplomatiska kåren med den tillförordnade ambassadören Gabriel Ferrán som blir kvar tills evakueringsplanen är klar, säger utrikesministern José Manuel Albares.

Vid midnatt mot fredag väntas ännu ett plan från Afghanistan landa i Madrid.

(Foto: Försvarsmakten Twitter @EMADmde)