Kritiken ökar mot landets bankchefer som höjer sina miljonärslöner. Spanien hade inte mindre än 221 chefer inom banksektorn som tjänade mer än en miljon euro 2021. Med fjolårets resultat lär siffran öka med nya förmåner och bonusar.

När årsresultaten är på väg ut är det dags för de stora bankcheferna att uppdatera sin ersättning baserat på förmåner och bonusar för 2022. Ifjol fick 221 spanska bankirer mer än en miljon euro. Det var en ökning från 128 föregående år enligt uppgifter från Autoridad Bancaria Europea (EBA).

Bankinter presenterade nyligen sitt resultat för 2022 och gjorde rekordresultat. Närmast väntar rapporten från Sabadell i början på februari kommer resultaten från Santander, BBVA och CaixaBank. Samtliga banker förväntas göra rekordresultat.

Det väntar nya förmåner och bonusar för Spaniens bankchefer.

Annons

Spanien ligger på plats fyra i EU med det högsta antalet bankchefer med miljonärslöner 2021. Bara Tyskland (600), Frankrike (371) och Italien (351) har fler. Den bankchef som hade högst lön fanns i Spanien med 14,6 miljoner euro.

Spaniens vice regeringschef Nadia Calviño är kritisk mot de höga lönerna.

– Jag tror att löner och bonusar för bankchefer måste anpassas till utvecklingen av sektorn och ekonomin som helhet, säger Calviño och lägger ansvaret på spanska riksbank.

– Spaniens riksbank som är tillsynsmyndighet har en roll att spela för att styra denna process på ett positivt sätt och med tanke på ekonomins utveckling.

Samtidigt som en tredjedel av arbetsstyrkan vid Spaniens banker blivit uppsagda har bankcheferna ökat sin lön till det dubbla de senaste åren.

Under pandemin beslutade flera bankchefer att de avstod från delar av eller alla bonusar. På så sätt följde de Europeiska centralbankens (ECB) rekommendation att anpassa lönerna till krissituationen.