På onsdag, Miércoles Santo, kommer en 37-årige fängelseintern att bli benådad och frisläppt tack vare broderskapet El Rico. 37-årige Enrique Jesús skulle egentligen bli frisläppt först 2016. Han dömdes tidigare till fyra år och sex månaders fängelse för brott mot folkhälsan i samband med narkotikahandel.

På grund av mannens exempelariska uppförande där han deltagit i undervisningsprogram för återanpassning i samhället blir han nu frisläppt från anstalten i Alhaurín de la Torre.

Händelsen med att släppa en fånge fri i samband med påskveckan härstammar från 1789 då påskprocessionerna i Málaga fick ställas in på grund av en epidemi. Men fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av en korsfäst Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Annons

Den dåvarande kungen, Carlos III de Borbón, blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats att han beslöt sig för att belöna dem på något vis. Kungen föreslog därför att en fånge som hade gjort sig förtjänt av en ny möjlighet i frihet skulle bli frisläppt. Fången blir frisläppt genom traditionen ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

Justitiedepartementet, Ministerio de Justicia, utnämning av ”El Rico” bygger på uppgifter från domstol och åklagare. Benådningen är under förutsättning att den tidigare dömde inte begår något brott de närmaste fyra åren.