Från nästa vecka kommer primärvården och personliga möten med läkare att återigen börja fungera gradvis i Andalusien. Eftersom incidenstalet över smittade i coronaviruset sars-cov-2 sjunker börjar även sjukvården att öppna för personliga besök ansikte mot ansikte med läkare och sjuksköterskor när det anses nödvändigt.

Det meddelade regionrådet inom Folkhälsovården, Jesús Aguirre, vid en pressträff när han under gårdagen besökte Córdoba. Enligt Aguirre ska det bli möjligt från den 2 mars.

Primärvården vid vårdcentralerna Centros de Salud kommer från nästa vecka att öppna gradvis beroende på hur smittfrekvensen är i varje hälsovårdsdistrikt.

– Målet är att den som behöver besöka sin läkare eller sjuksköterska ska kunna göra det. Självklart ska säkerheten garanteras så länge vi har pandemin, säger Jesús Aguirre som också tillägger att telefonkonsultationer har kommit för att stanna.

Det sjukvårdsdistrikt som kommer att öppna upp premiärvården med personliga möten först är Córdoba-Guadalquivir där incidenstalet är 189 per 100.000 invånare.

Beläggningen av covidpatienter har minskat rejält de senaste veckorna. Från att ha legat på över tusen i provinsen Málaga i början på februari rapporterades det under onsdagen om 470 inlagda covidpatienter. 76 av dessa vårdades på iva.

Men siffran är fortsatt högre jämfört med den högsta siffran under andra vågen i höstas då 400 vårdades vid provinssjukhusen.

En kontroll på appen SaludResponde på torsdagen visar dock att fortsatt gäller telefon om du önskar få kontakt med din läkare. Först den 11 mars går det att få en tid på telefon med läkaren visar det sig när Svenska Magasinet testar på torsdagen.