I oktober 1990 utkom Svenska Magasinet med sitt första nummer. I februari 1991 var det ”krigstider”. Hej Läsare inleddes den gången: ”Världen står och darrar. Kriget i Persiska viken är ett faktum. Två helt olika livsfilosofier kämpar för sina intressen. Saddam Hussein uppger att Irak kommer att vinna kriget och vill att kriget skall bli långt”. På tidningen planerades det för invigning av en ny redaktion i Centro Nordico den 2 mars. Ola Josefsson

Det var dramatiska dagar i Persiska viken något som även Svenska Magasinet uppmärksammade. Från dag 1 har SvM varit en tidning i tiden. Som har bevakat Spanien, Iberiska halvön och den övriga världen vid stora ögonblick. I en längre text gjordes en resumé av den historiska bakgrunden till konflikten.

Ni som följer vår historiska serie om svenskkolonin, Costa del Sol och Svenska Magasinet, minns säkert från januarinumret hur månadens porträtt ägnades åt Karin Linell som var vice borgmästare i Nerja.

Nu är det dags för nästa svenska kvinna i lokalpolitiken.

Porträttet i februarinumret 1991 ägnades åt svenskfödda Pia Sundberg som var kommunalråd i Fuengirola för Partido Popular. Som fyraåring kom hon med sina föräldrar till den lilla fiskebyn Los Boliches 1959.

Fuengirola bestod på den tiden av en bred och ren sandstrand. Under 1960-talet kom höghusbebyggelsen igång. Kommunens kassakista fylldes på och arbetstillfällen skapades.

Pia gick på spansk grundskola. Efter några år placerades hon vid ett internat på en klosterskola i Málaga. På den här tiden var det otänkbart att resa mellan Fuengirola och Málaga varje dag.
Det var lärorikt, men påfrestande, kraven var högre, och det var en lättnad att få börja på Svenska skolan i Fuengirola och gå årskurs 8 och 9 plus gymnasiet, säger Pia Sundberg när hon blir intervjuad av tidningens reporter Birgitta Terpstra.

Efter ett avslutande år på vuxengymnasium i Stockholm följde en internationell värdinneutbildning i Madrid. Därefter började Pia arbeta inom sjukvården som alltid legat henne varmt om hjärtat.

Hon sökte anställning som sekreterare inom Partido Popular och hamnade på så vis i lokalpolitiken. Efter två år var hon med på vallistan och blev invald i kommunfullmäktige som en av fem från PP.

Pias första uppgift blev att ta hand om renhållningen i staden. En ung kvinna som hamnade i en mansvärld.
– Största problemet var att få tillräckliga anslag till ett så ointressant område som sopor, berättade Pia.

Det som Pia framför allt arbetade med var befolkningsregister och lagen om rösträtt för den utländska befolkningen som har residencia och betalar skatt i kommunen.
– Dom borde ju få medbestämmanderätt.

Den tungrodda administrationen var ett annat komplicerat problem där tusentals turister som äger fastigheter blir tvungna att ägna sin ledighet åt att stå i kö för att betala alla avgifter.

Men mycket har blivit bättre, säger Pia i avslutningen på intervjun. Idag kan man faktiskt få telefon på nio dagar i Fuengirola…

Februarinumret hade även ett uppslag om att Lasse Lönndahl skulle gästa kusten 9 till 14 mars tillsammans med Ing-Britt Stiber. Lasses egen pianist Nisse Nilsson var också med. Temat var ”Det måste vara underbart”.

Visst saknar vi i våra dagar gästuppträdanden på kusten av svenska musiker och underhållare. Det var betydligt bättre förr inom nöjeslivet på kusten.

Bambi Elinsdotter som kåserade i januarinumret 2021 och som medverkar regelbundet i radio appen Kustradion har uppträtt många gånger på Solkusten.
Första gången var 1990 och 1991 var hon tillbaka igen på Salon Varieté i Fuengirola tillsammans med Frank Patrini, Mike Carrington, Louise Fiers, Britt Sondov, Trish Reynolds och Robert James.
”Bambi – you´re terrific!” var rubriken på artikeln som berättade om en fantastisk, oförglömlig musikupplevelse. Publikens förtjusning nådde inga gränser, skriver Birgitta Terpstra.

Utflyktstips har alltid varit en naturlig del i Svenska Magasinets innehåll. Se och upptäcka Spanien. I februarinumret 1991 lockade redaktionen med Alpujarras, den orörda delen av Andalusien. Sedan dess har det blivit många spaltmillimeter om denna vackra plats.

En annons om dagstidningar fångar min uppmärksamhet. 1991 fanns varken internet, läsplattor eller läsvänliga mobiler. Då var det den gamla hederliga papperstidningen som gällde.
”Få dagens tidning 3.010 km hemifrån varje dag innan klockan 17.30”. Det var PROFILES byrå i Köpenhamn som lockade lässugna svenskar med tremånadsprenumerationer på SvD (23.100 pesetas), DN (23.100) eller Sydsvenskan (23.700).

Nöjesspalten gav tips om dansställen på Solkusten. 1991 gick svenskkolonin ut och dansade på ställen som The Good Friends i Fuengirola där systrarna Eleonor och Britt-Inger Öst underhöll. ”Dansole” på La Terraza var ett annat populärt ställe där Svenska Magasinet och Golf Tours arrangerade danstävling.

Las Piramides i Fuengirola, Katie´s i Los Boliches, La Bamba med Sevillanas vid kyrktorget i Fuengirola drog svenskar liksom restaurang Daniel och diskotek Old Vic i Marbella.
Jazzmusikern ”Ankan” spelade på Magnums vid Doña Sofia i Fuengirola eller Bonanza i Benalmádena.

På ett stort uppslag skildrar reportern Birgitta Terpstra tjurfäktning som Spaniens främsta folknöje. En väl genomarbetad text bjuder på tjurfäktningens historia och anekdoter men också hur kulturyttringen delar upp befolkningen i de som är för eller emot. Matadorer som Belmonte, Manolete och El Cordobés samt Fuengirolas egen stjärna Antonio José Galán beskrivs. Galán som för övrigt alltid uppträde på plazan i Fuengirola i samband med ferian i oktober liksom Miguel Marquez Martín, också från Fuengirola.

Den som inte har gett sig chansen att förstå tjurfäktning uppmanas av reportern att utan fördomar och gärna i sällskap av en initierad person besöka en ”bra corrida”=tjurfäktning. Men undvik de som är anordnade för turister som i regel är bedrövliga föreställningar. Och läs gärna Hemingway innan…

Näringslivsnyheterna som numera ligger under sektionen Kustbevakningen har varit ett naturligt inslag under alla år. I februari 1991 handlade det om EBC (Elviria Business Center) ett kontorshotell som öppnade mitt på kusten. Idén var Sixten Persson, vd och ansvarig.