Nytt år och nya möjligheter. För er som bor här sedan länge eller ni som precis köpt hus eller lägenhet med terrass och behöver lite idéer hur man kan komma igång med växter och annat. Här kommer lite tips och ideér. Trädgårdskribent Magnus Ekström
M&R Lifestyle–Trädgårdsdesign
e-post: mrs18lifestyle@gmail.com

Det kan kännas konstigt för oss nordbor att det är dags att se över sin trädgård i januari men det är mycket man behöver göra nu. Tänk på att detta är en period när det kan regna och blåsa rejält så se till att skydda växter och utemöbler.

Man behöver klippa sina buskar, träd och rosor. Bougainvillea klipper man hårt medans jasmin och hibiskus klipper man inte lika mycket och det är också sista chansen att klippa sin wisteria.

Dags att plantera
Det är en stor månad nu att plantera nytt som olika klätterväxter, träd, buskar, palmer och olika häckar. När man planterar nytt så kan man tänka på om man vill ha en häck som ger vindskydd och insynsskydd. Det är även en bra tid att plantera lökar som tulpaner, påskliljor och krokusar.

Annons

Ni som önskar odla egna grönsaker så är dags att planera och att så och sätta t ex sallad, vitlök, potatis, tomater, kål och morötter. Ta bort ogräs är viktigt och en allmän uppstädning är heller aldrig fel. Tänk på att unga plantor och träd behöver extra jord nu. Så här års toppdressar man sin gräsmatta och man kan även laga den så att den är fräsch inför nästa säsong.

Det kan även vara bra att ta vara på regnvatten denna period med att ha en tunna på plats i trädgården eller på terrassen.

Rosor som växer hela året behöver också tas hand om, här behövs näring och ny jord. De skall tunnas ur och klippas rena eftersom växten blommar hela tiden. Ta bort gamla blommor och fräscha upp buskarna.

Julstjärna utomhus
Poinsettia eller Julstjärna som vi kallar den i Sverige är just nu en väldigt vanlig växt på Solkusten. Ursprungligen från Mexico och de tycker om mycket ljus, värme och fukt. Ställ den gärna i skuggan när solen gassar för mycket.

Detta är en mindre växt som man har inomhus i Sverige men här på varmare breddgrader kan bli som ett mindre träd om den planteras ut i trädgården. Tänk på att den är mindre giftig för katter och hundar, den mjölkiga substansen kan även skapa irritation hos oss människor.

Rekommenderad näring är Guamo som är näring från bl a havet med hög halt nitrogen, fosfat samt kalium.

Njut av den färgrika blomman nu när den är här. Efter julen och när alla högtider är över så kan man återanvända sin julstjärna. Man kan klippa till den lite och sen planterar man den i en kruka och har den utomhus eller sätt ut den direkt i rabatten. Sätt den så den är skyddad mot den värsta vinden och så att den inte får sol hela dagen.

Ge olivträden lite extra omvårdnad!
Var inte rädd för att trimma dina olivträd själv. Det är viktigt att öppna träden i mitten och att ta bort alla små skott vid foten av trädet samt på stammen och de grövre grenarna.