Kemiska förändringar i muskeln orsakar permanent kramp i en del muskelfibrer. Det blir en ond cirkel och krampen löser sig inte utan hjälp. Tidigare kallades krampstäder för muskelhårdhet eller myoserm. Det moderna namnet är triggerpunkt. Av doktor Pentti Raaste
e-post: info@penttiraaste.com
Tel 952 47 52 90

Kemisk förändring i muskler kan bero på skador på muskelfibrer på grund av en förvridning eller överdriven ackumulering av metaboliter som mjölksyra på grund av överbelastning. Överbelastning kan vara akut eller kronisk.

Det blir en energikris i muskeln. Krampen orsakar ett tillstånd där blodet inte cirkulerar ordentligt. Muskeln får inte tillräckligt med näring och avfallsprodukter tas inte bort. Muskeln återhämtar sig inte ordentligt. Avfallsämnen irriterar gradvis smärtnerver.

Sjuka muskler tolererar inte längre normal belastning vilket resulterar i mer och mer smärta. Så småningom även kontinuerlig värk.

Komplex
Det finns flera mekanismer som får musklerna att bli ömma. Nästan alla känner till ”träningsvärk” efter hård träning som inom några dagar försvinner när kroppen spolar ut mjölksyror.

För många gånger upprepade rörelser som till exempel vid målning eller när man tvättar fönster kan ge inflammation i ovana muskler och kraftiga smärtor.

Muskler kan också gradvis ackumulera avfallsprodukter genom åren. När de har ackumulerats för mycket börjar det gradvis göra ont först vid belastning och senare också i vila.

Det sämsta för musklerna är så kallad statiskt muskelarbete. Belastningen behöver inte vara stor. Men muskeln under lång tid lite spänd varigenom blodcirkulationen förhindras och avfallsämnena ackumuleras. Det finns många exempel på detta:

Vanlig är smärtan som orsakas av spänningen i armen och skuldrorna när man använder en datormus.

När man har en vana att stödja alltid på samma ben som orsakar spänning i höft och lår.

Dålig hållning orsakar också statiska på- frestningar särskilt på nacke och rygg.

Vidare vanliga orsaker är återkommande små bristningar av musklerfiber och senor i till exempel tennis och golf.

Idrottare
Idrottare som anstränger sina muskler extremt vet hur viktigt det är med muskelvård och mycket massage för att hjälpa musklerna att återhämta sig.

Behandlingen syftar till att återställa muskelelasticitet och metabolism som normalt igen. Muskelmassage är en viktig del av behandlingen. Massage driver ut avfallsämnen.

I svåra fall behövs även mediciner för muskeln. Den goda nyheten är att i de flesta fall, med rätt behandling, blir musklerna helt återställda.