DU KANSKE TILLHÖR DEM som mest ser fram emot godisägget vid påsk? Jag tillhör dock den övermogna sorten och har för länge sedan vuxit ifrån det begäret. Egentligen är vi inte mycket för traditioner alls i den här familjen. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Vet inte vad det är för fel på oss, men de liksom bara glöms bort. Vi är heller inte den religiösa sorten och finner någon större anledning till att fira visa högtider av den anledningen.

Av ren okunnighet – även om jag lever ihop med en katolik – så har jag som uppvuxen i ett ateistiskt hem svårt att förhålla mig till dessa djupt religiösa traditioner som den spanska kulturen erbjuder. Men om man vid något tillfälle råkat hamna mitt i en spansk påskprocession så är det svårt att inte bli berörd.

Det är verkligen en mäktig erfarenhet även om jag måste skylta med min okunnighet om att jag inte har en susning om vad det är så pågår eller varför man egentligen har sådan djup tilltro till vissa helgon.

För de som har försökt att ta sig in till Malaga under dessa processioner har nog varit ute i god tid eller bara haft tur att de lyckas få en parkering i de centrala delarna och nära katedralen. Gatorna är smockfulla av folk som vill hylla högtiden.

Återigen, det är en fascinerande erfarenhet att följa en procession och än mer att i anslutning uppleva insidan av Malagas oerhört vackra katedral och dess utsmyckning.

Även lokalt firas förstås påsken och har du ingen lust att ge dig in i trängseln i huvudstaden, så kan du med hitta program för firandet där du bor eller vistas. Passa på att uppleva detta om du inte redan tillhör dem som blivit ”frälsta”.

Glad Påsk!