Som vinälskare under coronapandemin och följdsjukdomen Covid-19 kan jag inte låta bli att tänka på när vinlusen phylloxera som ingår i familjen dvärgbladlöss drabbade Spanien. Skadeinsekten hade av misstag kommit till Europa från USA. Den slog till på 1860-talet i Frankrike och spred sig till Spanien och Costa del Sol 1876. Av Ola Josefsson

Även vinstockar kan drabbas av ”virus”. Så var det i slutet på 1800-talet. Stigande temperaturer i slutet på det århundradet gjorde att vinlusen stortrivdes med stora förluster för kustens vinnäring som resultat.

Den hade kommit till Europa från USA med importen av amerikanska druvsorter. De amerikanska rötterna var resistenta mot vinlusen, något som de europeiska inte var. Räddningen blev när vinproducenter började ympa europeiska vinrankor på amerikanska vinstockar.

Men på bara några årtionden slog vinlusen ut Europas vingårdar.

Annons

Nu vet vi att Europas vinproducenter reste sig och Frankrike, Italien och Spanien dominerar vinvärlden.

Stängda tapasbarer
Men coronakrisen drabbar den lokala vinnäringen i provinsen Málaga precis som i övriga Spanien. Stängda restauranger och tapasbarer betyder ett hårt slag mot vinnäringen i provinsen Málaga precis som i övriga Spanien. Lantmän och boskapsuppfödare har fullt upp att göra medan fiskerinäringen upplever svåra tider i samband med det nationella nödläget.

Stängda barer och restauranger under Semana Santa slog hårt mot både turistindustrin och vinturismen. Att besöka bodegor och vinproducenter under påskveckan är vanligt.

Faktum är att försäljningen har backat med 99 procent. För många bodegor är situationen mycket allvarlig och vissa har varit tvungna att stänga. Det säger José Manuel Moreno Ferreiro vid kontrollmyndigheten och ursprungsmärkningen Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

I provinsen finns det totalt 45 vinproducenter och majoriteten av dessa är mindre familjeföretag som årligen producerar 3,5 miljoner liter vin.

Distributionsled
Distributionen till restauranger och tapasbarer är normalt en viktig näringskedja för vinproducenterna. Nu är allt stängt och exporten till utlandet i dagsläget är också minimal. Försäljningen i distributionsled har helt upphört.

Försäljningen är förlamad då uppskattningsvis över 315.000 restauranger och barer i Spanien har stängt ned. Hur länge vi kan hålla ut återstyår att se men just nu har vi inga inkomster, säger Didier Bricout, ägare till Bodega Málaga Virgen, i en intervju i Diario SUR.

Under tiden fortsätter vi givetvis att arbeta med att ta hand om vinstockarna, säger Bricout.

Vintips
Det är inte så enkelt att ta sig runt och köpa favoritvinor under ett nationellt nödläge med karantänliv. Då gäller det att ha en vinkällare. Kanske du är van att precis som jag besöka vinproducenter och köpa hem några trevliga buteljer.
Så går det att hitta hyffsade viner på nära håll? I närmaste kvartsbutik? Här kommer några tips:

Marqués de Villalua 2018 (Vitt)
Matbutikskedjan El Jamón som finns i provinsen Huelva etablerade sig häromåret på Costa del Sol och i provinsen Málaga genom att köpa upp Baly-butikerna. Det gör att vi numera kan hitta många bra och trevliga produkter från Huelva. Bland annat utmärkta viner från producenten med Condado de Huelva som ligger på gränsen till Portugal.
Detta vita vin har överraskat på mig och passar utmärkt till stekt färsk Lubina. Vinet är gjort bland annat på den lokala druvan Zalema som ger torra och smakrika viner med bra frukt. Övriga druvor är moscatel, pedral och druvan Listan Blanco som räknas till Kanarieöarnas stolthet bland druvor. Ger fin friskhet och aromatisk karaktär. Mycket nära släktskap till Palominodruvan. Detta är ett överraskande bra vin för 4,25 euro.

Coronas 2017 Tempranillo ekologiskt (rött)
Kanske du i dessa dagar får rysningar när du tänker på vinet från den ansedda producenten Torres. Faktum är att det är värt att prova. Ett mycket trevligt ekologiskt vin. Fruktig balanserad smak med inslag av fat, körsbär, vanilj och lite kryddiga toner som avslut. Pris: Ca 6,70 euro

Federico Paternina Verdejo 2018 (Vitt)
Från Marqués d la Concordia i Rueda. Klassisk Verdejo med nyanser av fläder, citrus och vissa mineraltoner. Utmärkt till stekt kummel. Pris: 6,50 euro.

Bajoz tinta de Toro 2018 (rött)
På Tempranillo från Pagos del Rey i Zamora i Toro-distriktet. Ett bra vin med rätt struktur, körsbärsröd färg, fruktigt och kryddiga toner. Pris: 4,50 euro

Quitapenas Málaga dulce
Min favorit bland Málagaviner, Quitapenas Málaga dulce på druvan Pedro Ximenez från Bodegas Quitapenas och passar utmärkt till kvällens ostbricka.
Mörkt rubinrött, lagrat sex månader på amerikansk ek, elegant doft och smak av solmogna russin.

Muruve Crianza 2015 (rött)
Från kanske Spaniens bästa distrikt Toro i förhållande till vad vinet kostar och vad du får. Mycket vin för pengarna, och detta utmärkta rödvin kostar 7,50 euro. Produceras vid Bodegas FrutosVillar på druvan Tinta de Toro. Doft av vanilj och kanel. Söta behagliga tanniner, mogen frukt och nyanser av örter.