Mellan 1936 och fram till sin död 1975 var Francisco Franco diktator i Spanien. Vissa vinproducenter och faktiskt ost – producenter fick sig en riktig törn, när lagen ändrades och försvårade situationen, speciellt för mindre producenter. Han hade en tydlig vision om att öka Spaniens vinproduktion och ekonomi, och då detta skulle ske snabbt så var kvantitet mycket viktigare än kvalitét.
Av Cassie Mähler
De mindre producenterna blev därigenom lidande, eftersom de inte kunde leverera tillräckligt med mängder druvor eller vin enligt de nya kraven som Franco bestämt. Bulkviner med dålig kvalitét blev resultatet, och han sålde detta som “Spansk Chablis” eller “Spansk Sauternes” för att försöka få upp ryktet som något finare än vad de troligen var.
Druvsorter och producenter utsattes för hårt tryck i och med dessa nya regler. Speciellt produktionen av vita druvor motsatte han sig, eftersom de inte hade något “viktigt” syfte när man inte ens kunde använda druvan i religiösa sammanhang, eftersom man använde rött vin till kyrkan. Han beordrade borttagning av många vita vingårdar, bland annat i välkända vinregionen Rueda.
De som blev påkomna att sätta sig emot Franco under denna tid blev straffade och sattes i exil.
En av de som motsatte sig de nya vinlagarna och sattes i exil (landsförvisad från sitt hemland Spanien) var en vinhandlare i Valencia, Felipe Forner. Han och hans familj bosatte sig då istället i Loiredalen i Frankrike och startade en ny verksamhet inom vin där. Han dog tyvärr kort efter att de kom till Frankrike, endast 40 år gammal, men hans son Enrique tog hand om det nya företaget och köpte också flera Chateaux i Bordeaux, Frankrike som han rustade upp och producerade där vin framgångsrikt.
År 1970 kunde familjen leta sig tillbaka till Spanien och deras nästa generation, Felipes barnbarn Cristina Fornes som är född i Loire, Frankrike, är idag ingen mindre än ägarinnan till den framgångsrika och välkända vinproducenten Marqués de Cáceres La Rioja, som hennes far Enrique startade vid hemkomsten till Spanien. När man hör denna historia så förstår man varför Márques de Cáceres tappar sitt vin på generellt dyrare franska fat, än amerikanska fat som många av sina grannar.
Franco höjde också kraven för landets ostproducenter. Det fanns ett tryck att producera så mycket som möjligt och på kort tid, och i och med detta så försvann även mindre producenter inom denna sektor. Manchego Ostar däremot, som kommer från La Mancha, de hade flera producenter som kunde producera stora mängder då, och den blev därmed favoriserad. Kan det vara anledningen till att de flesta av oss konsumenter känner till Manchegon, men inte så många andra traditionella spanska ostar? Absolut.
Tack och lov så försöker Spaniens vin- och ostproduktion att återhämta sig från utdöda stilar och sorter inom båda sektorerna, med framgång. Men som stor vin- och ostentusiast kan man inte låta bli att tänka vad Spanien hade haft för andra ostsorter om Franco inte utvecklat landet åt det hållet, där och då.
Om artikelförfattaren: Med lång erfarenhet av mat och dryck delar Cassie med sig av sin passion och expertis. Hon är högt utbildad i WSET (Wine, Spirits Education Trust) och jobbar som Sommelier på sitt eget ”Vinoteca Barolo”, vinbutik och vinbar på Costa del Sol där hon håller utbildningar, vinprovningar och andra kreativa event med vin i fokus. Hon är också återkommande vinskribent i olika sammanhang.
– Jag fastnade för vin eftersom det är en oändlig inlärningsprocess. Det finns alltid något nytt att prova och lära! På mina vinresor träffar jag många olika vinmakare med olika drömmar och perspektiv. Det är en dröm att få jobba med något man älskar!
Följ Cassie på Instagram: @Wineposter > läs mer här vinotecabarolo.com