Att hunden är människans bästa vän, det vet vi redan. Men hur? Hur påverkas vi av att ha hund? Svaren som finns är många, men låt oss fokusera på vad hundägarskapet gör med oss människor, för vårt välbefinnande. Vad gör hunden för vår hälsa?

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com

En klassisk aspekt av hälsofördelarna med hund är naturligtvis att vi kommer ut och motionerar. Vilka fler än vi hundmänniskor beger sig ut frivilligt i regnrusk och snöyra? “Kläder efter väder” är väl ändå något som vi är experter på? Men utöver den fysiska motionen och D-vitaminerna vi tillgodogör oss genom att ofta vistas utomhus, bidrar hundägarskapet också till något annat vi mår bra av, nämligen rutiner. Att vi behöver skapa rutiner för hundens välbefinnande vet vi, med regelbunden rastning, matning, sömn och stimulans, men faktum är att hundens behov av rutiner även bidrar till människans välbefinnande.

Ett gott exempel på hur hundens rutinbehov främjar hälsan är assistanshundar inom grenen “psykisk hälsahund”. Det är hundar som arbetar för personer med NPFdiagnoser, depressioner, social fobi, ångest, PTSD-problematik med mera. Gemensamt för psykisk hälsahundar är att de med sin blotta existens bidrar till rutiner, och med det skapar en stabilitet i vardagen.

Den hjälper sin människa upp om morgonen för att den vaknar och behöver gå ut, den hjälper sin människa med att bli mer aktiv och i bästa fall komma hemifrån för att den har behov av stimulans, den förbättrar sin människas återhämtning för att den bidrar till regelbundna sömnvanor, och inte minst påminner den om att det är dags att äta! Andra typer av assistanshundar är servicehund som hjälper personer med nedsatt fysisk funktionsvariation, signalhund som hjälper personer med nedsatt hörsel, alarmerande hund som hjälper personer med epilepsi, diabetes eller smärtproblematik, samt ledarhund för personer med nedsatt syn. Det är inte för inte just hundar är den bästa hjälpen för den här typen av hälsoavgörande aktiviteter. Assistanshundar är ett fint exempel på hur fantastiska hundar är för välbefinnandet.

Annons

Att vi mår bra av att ha lite “måsten” i livet, så som att vi måste rasta hunden, måste hem till hunden, måste mata hunden, måste aktivera den. För även om vi ibland inte är jättepeppade på att bege oss ut en lördagmorgon kl sju, när vi väl makat oss ut hittar vovven nåt spännande spår vi följer upp tillsammans, den hittar en rolig pinne att bära på eller gnaga sönder, andra gånger hittar vi en ny hundkompis att hälsa på. För en annan del av hälsofördelarna med att ha hund är att det skapar sociala relationer människor emellan. Under hösten har AMIGA Education börjat arrangera träningspromenader på Costa Del Sol.

Vi gör lydnadsövningar, promenerar i olika miljöer och avslutar med fika på ett café. För visst är det så, att hundar förenar människor och människor förenas av att ha hund. Det är något fint att värna om. Kanske möter vi någon vi aldrig kommer att möta igen, andra gånger möter vi någon som blir till en kär vän i livet.

Träningspromenaderna är perfekta tillfällen för hunden att socialträna och för hundägaren att göra något som främjar välbefinnandet!

Exempel på andra hälsofrämjande aktiviteter med hund på Costa Del Sol:

• Ta en promenad på stranden och njut av bruset från Medelhavet

• Ta en joggingtur längs strandpromenaden i soluppgången

• Ta en fika på ett härligt café, de flesta caféer tillåter hund

• Åk längdskidor i Sierra Nevada och låt hunden plöja i snön

• Träffa hundkompisar i en rastgård och prata med andra

• Träna lydnadsmoment tillsammans med en vän i en härlig stadspark

• Ta med picknick upp till sjöarna i “El Chorro” och låt vovven bada.

Fördelarna med att leva med hund är det aldrig är tråkigt eller ensamt. För oavsett om vi väljer att söka oss till sociala sammanhang eller inte, har vi vår absolut bästa och mest trogna vän vid vår sida varje dag. Vår älskade hund.