Har du hört talas om druvsorterna Benedicto och Moribel? Nej jag tänkte just det. Det finns experter som forskar kring vilka druvor som är mest tåliga mot klimatförändringar.

Det är här Benedicto och Moribel kommer in i bilden.

Tempranillo-vinstockar i långa rader. Det är vi vana med i Spanien.

I framtiden står det kanske inte Tempranillo på de spanska vinflaskorna. I stället hittar du namnen Benedicto och Moribel.

Det är forskare vid IVICAM (Instituto de la Vid y el Vino de Castilla-La Mancha) i Tomelloso (Ciudad Real) som har identifierat två alternativ till Tempranillo och som bättre kan anpassa sig till klimatförändringar.

Annons

Tempranillo, som också är känd under namnen Cencibel, Tinta del País, Tinta de Toro, har sitt namn efter att den mognar tidigt, temprano på spanska.

Under de senaste decennierna har produktionen av Tempranilloviner i södra Spanien påverkats allvarligt till följd av klimatförändringarna vilket gör att det är angeläget att leta efter alternativ.

Och det är här som IVICAM har funnit Benedicto och Moribel som är ”mamma” till Tempranillodruvan respektive ättling och som anpassar sig till förhållanden med värmestress och torka.

Läs mer: Framtidens jordgubbe

Studier visar att Benedicto visar kvalitativa egenskaper som är överlägsna Tempranillo och som betraktas som ett alternativ i framtiden. Det är en druva som för närvarande odlas i Aragonien.

Även Moribel har precis som Benedicto en liknande profil som Tempranillo. Forskare tror att dessa alternativa druvsorter skulle kunna bevara och till och med förbättra egenskaperna hos de viner som nu produceras på Tempranillodruvor.

Det är känt sedan tidigare att vinstocken har en fantastisk anpassningsförmåga till miljö och att den är en hermafrodit som gör att den kan självpollinera. Det blir klonval och olika varianter vilket förklarar det stora antalet druvsorter som finns.

Jag har tidigare berättat att enligt den brittiska experten Jancis Robinson som har samarbetat med Master of Wines Julia Harding och genetikern José Villamouz så finns det cirka 10.000 olika druvor.

Forskare i Spanien tror att det har skett en spontan hybridisering av Tempranillo i området Ebrodalen under det senaste årtusendet.

Veckans vintips

Fortsatt är det härliga mustiga Tempranilloviner vi kan avnjuta. Här är en personlig favorit. Pradorey 2021 från Bodegas y Viñedos Pradorey i Ribera del Duero, en klassisk Tempranillofavorit som alltid håller vad den lovar. Mycket behaglig, mjuka tanniner, fyllighet, perfekta smaken med mogen frukt och nio månader på fat. Ca 9,90 euro.

 

 

Apertas Godello från Bodegas Martin Codax i Monterrei som ligger i nordvästra Spanien norr om gränsen till Portugal. Ett överraskande härligt Godellovin som jag blev serverad på min Chiringuito-favorit Rincón de Pepe i Torrox. Den halmgula färgen, fräscht med örtiga toner perfekt till fisk eller aptitretare i den varma spanska sommarnatten. Fyndvin. Du kan hitta den för 5,30 euro på Makro.

 

Bravucón 2020 roble 10 månader på fransk ek, på druvan Tempranillo från Bodegas y viñedos sotero pintado i Zamora (område 8) från Castilla y León. Härligt smakrikt vin med rätt ryggrad som kryddig, vissa rostade toner, mogen frukt och bra syra. Ca 10 euro.

 

 

Sabor Granada

Jag har tidigare berättat om matsatsningen Sabor a Málaga. Men vi ska inte heller glömma bort att Granadaprovinsen har en liknande satsning på lokala produkter.

Besök gärna Al campo i Motril från den 14 juni till 7 juli då 38 lokala produkter finns med och det ges möjligheter till provsmakning.