Maj månad betyder högsäsong för jordgubbar. Medan det skördas omkring 350000 ton jordgubbar i Huelvaprovinsen forskas det i Churriana vid Málaga om framtidens jordgubbar.

Samtidigt som forskare försöker få fram sorter som kräver mindre vatten ska den vara saftig, söt och välsmakande.

Kanske vi har sett bilderna från Lepe i Huelvaprovinsen på gränsen till Portugal. Upp emot 2.500 jordgubbsplockare är i full gång under våren med att skörda bär för export till norra Europa. Många av dem är migranter och tillfälliga arbetare som kommer från Marocko.

2023 skördades 349000 ton jordgubbar i Huelvaprovinsen vilket var den tredje högsta siffran någonsin. Flest jordgubbar skördades år 2000 med 388000 ton. Provinsen Huelva står för 97 procent av Spaniens totala jordgubbsskörd.

Störst i Europa

Genom att korsa olika sorter hoppas forskarna få fram jordgubbar med rätt smak och som kräver mindre vatten och tål varmare klimat.

Annons

I Churriana väster om Málaga flygplats forskas det kring framtidens jordgubbar. Här ligger institutet IFAPA (Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera de Andalucía) vid det som är Cortijo de la Cruz. Institutet är under regionregeringens tillsyn.

Det beskrivs som kanske den största i Europa och en av de största i världen när det gäller forskning på jordgubbar. 1988 började det i en blygsam skala med cirka 20 europeiska jordgubbssorter.

Nu finns det omkring 600 (!) sorters jordgubbar vid IFAPA:s anläggning. Jordgubben som ursprungligen härstammar från Smultronsläktet Fragaria.

Antioxidant

Här träffade jag Cristina Castillejo Mangado som tog mig med på en rundvandring bland alla krukor med olika slags jordgubbar och smultron. Cristina är kontrakterad forskare vid anläggningen inom genetik och bioteknik.

Anläggningen i Churriana är inte avsedd för skörd. Här forskas det på ämnet jordgubbar.

Bland annat har hon tillsammans med Iraida Amaya Saavedra som också arbetar vid IFAPA medverkat till en rapport om DNA-tester och vad som ger mogna jordgubbar sin karakteristiska färg. Det beror på den höga koncentrationen av antocyaniner. Det är en särskilt kraftfull antioxidant som ger växter och bär sin färg samtidigt som den utgör växtens eget immunsystem.

De olika sorterna och arterna av jordgubbar uppvisar en slående variation i färgen på bären vilket är en viktig egenskap för odlare att få kunskap om.

Läs mer: IHSM La Mayora startade 1961 – här vidgas kunskapens gränser

Antocyaniner har genom internationell klinisk forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper och är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.

Rosväxter

Det heter Silvestres på spanska och är smultron på svenska.

Smultronsläktet (Fragaria) är ett växtsläkte i familjen rosväxter från tempererade och subtropiska områden på norra halvklotet. Släktet består av fleråriga örter med trefingrade blad, vita blommor, samt skenfrukter. Skenfrukterna bildas av den uppsvällda, köttiga blomaxeln, som på ytan bär små nötter.

I Churriana finns en jordgubbsbank för forskningsprojekt inom bärsektorn. Samlingen påbörjades 1988 och ett forskningsprojekt pågår mellan olika institut i världen bland annat Helsingfors universitet.

För att de olika sorterna ska överleva finns de i tre olika uppsättningar och bevaras i fyra graders temperatur och i mörker för att skyddas mot skadeinsekter eller epidemier.

Utveckling

IFAPA:s anläggning ligger vackert i Churriana väster om Málaga.

Utvecklingen av jordgubben sker varje år, enligt forskare vid Ifapa. Allt för att få en bättre arom, färg, form, högre C-vitamininnehåll samtidigt som den ska kräva mindre vatten vilket gör att olika sorters jordgubbar korsas varje år. Målet är också att få fram jordgubbar som passar för odling på en viss plats.

Omkring 100 olika jordgubbar tas fram varje år i forskningssyfte.

Den jordgubbe som odlas och konsumeras idag är en hybrid från två amerikanska vilda arter som började odlas i Europa. Kalifornien upplevde en jordgubbsboom på 60-talet och 70-talet vilket drev utvecklingen framåt.

Dieter Wienberg överförde arter och odlingsteknik till Spanien från Kalifornien.

Smultron

Det är lätt att börja tänka på långa promenader, plocka smultron och trä dem på ett grässtrå. Lägg märke till det vetenskapliga namnet på latin: Fragaria vesca

Vid IFAPA:s anläggning i Churriana forskas det även kring Silvestres som är det spanska ordet för smultron. Genast tänker vi på skogspromenader i Sverige.

Doften, färgen och smaken av skogssmultron. Själv var jag uppvuxen med det i Småland och långa promenader som liten med mormor och morfar. Vi klädde långa grässtrå fulla med smultron.

Det finns tolv stycken sorter av smultron, med tre vilda hemmahörande i Sverige.

– Det växer smultron vilt i Spanien också. Exempelvis i Pyrenéerna. Jag tog med den här plantan från Navarra när jag var där häromåret, berättar Cristina Castillejo Mangado och visar en planta i en kruka.

Nummer 1

Många av plantorna har blommor i olika färger.

Nu är Spanien jordgubbslandet nummer 1 i Europa med stora arealer i Huelva.

Inte mindre än 19 forskargrupper från tio länder som Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Polen, Spanien, Norge samt Kina och Chile medverkar i projektet i Churriana.

De jordgubbssorter som det odlas mest av i Huelva säsongen 2023/2024 är sorterna Marisma, Fortuna och Rociera.

 

Läs mer: Framtidens mat

Visste du att…

Det finns en sort som ger vita smultron, som är bättre lämpade för allergiker

Smultron är upphovsväxt till jordgubbar efter att man korsat ett amerikanskt smultron och ett sydamerikanskt smultron. Jordgubben kallades först för ananassmultron när det kom till Sverige